Marokko arresteert Oeigoerse activist op verzoek van China

Het Marokkaanse regime heeft een Oeigoerse activist in ballingschap gearresteerd vanwege een Chinees terrorismebevel gedistribueerd door Interpol, schrijft The Guardian.

Activisten vrezen dat Yidiresi Aishan zal worden uitgeleverd aan China en zeggen dat de arrestatie politiek gedreven is als onderdeel van een bredere Chinese campagne om vermeende dissidenten in het buitenland op te sporen.

De Marokkaanse politie zei dinsdag dat op 20 juli een Chinese burger werd gearresteerd na de landing op de internationale luchthaven Mohammed V in Casablanca, bij aankomst uit Istanboel.

Aishan, een 33-jarige computeringenieur en vader van drie kinderen, woonde sinds 2012 in Turkije, waar hij werkte als webdesigner en activist en verblijfspapieren heeft, volgens zijn vriend en collega Abduweli Ayup. Aishan werkte aan een online krant in de Oeigoerse diaspora en hielp andere activisten bij het bereiken van de media en het verzamelen van getuigenissen van misbruik in de Chinese provincie Xinjiang.

Na herhaalde arrestaties in Turkije vertrok Aishan op de avond van 19 juli vanuit Istanbul naar Casablanca, zei Ayup. Aishan belde zaterdag zijn vrouw op en zei dat hij zou worden uitgezet, aldus Ayup, die contact heeft met de familie van Aishan.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.