Marokko arresteert Mohamed Lachkhem in Al Hoceima

Marokkaanse gendarme heeft gisteren Mohamed Lachkhem gearresteerd. De arrestatie kwam na een succesvolle protest in zijn geboortestreek Talarwaq, provincie Al Hoceima.

De Marokkaanse media, gecontroleerd door de Makhzen, beweren echter dat de arrestatie kwam nadat de Qaid aangevallen werd door een groep activisten.

Dit gebied protesteert sinds 2016 tegen de diefstal van hun land. Ruim 500 hectare werd ontnomen van de autochtone arme boeren en via een omweg verkocht aan rijke projectontwikkelaars.

Mohamed Lachkhem is de broer van de 31-jarige Salah Lachkhem uit Ait Radi, die vijf jaar geleden veroordeeld werd tot tien jaar gevangenisstraf voor zijn deelname aan de Riffijnse volksbeweging. Volgens de Marokkaanse rechter weerhield Salah Lachkhem de helikopter van de minister van Binnenlandse Zaken van het opstijgen. Salah kwam in 2020 vrij nadat hij gratie kreeg.

De arrestatie van Salah Lachkhem kwam na mislukte pogingen van de Makhzen om hem om te kopen. De Makhzen zou Lachkhem 300.000 euro hebben aangeboden om de protesten, die hij leidt in Talarwaq, te beëindigen.

Inwoners van Talarwaq, in de buurt van Issaguen, zijn vandaag weer de straat opgegaan. Naast het opeisen van hun land, eisen de betogers ook de vrijlating van Mohamed Lachkhem.

Rectificatie: We hadden eerst bericht dat Salah Lachkhem werd gearresteerd, maar bleek dat het om zijn broer Mohamed Lachkhem gaat.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.