Marokko autoriseert uitlevering Oeigoerse activist aan China

Het Hof van Cassatie in Rabat heeft deze week de uitlevering van de Oeigoerse activist, Yidiresi Aishan, aan China goedgekeurd.
Yidiresi Aishan, ook wel bekend als Idris Hassan, werd op 19 juli gearresteerd toen hij landde in de luchthaven van Casablanca.

China beschuldigt de 34-jarige vader van drie kinderen van “terroristische daden gepleegd in 2017” en omdat hij zou behoren tot een terroristische groepering.

De Oeigoerse activist ontkent de aantijgingen. Het Interpol annuleerde in augustus het arrestatiebevel dat tegen hem werd uitgevaardigd, nadat het nieuwe informatie had gekregen over Aishan.

Donderdag riepen VN-mensenrechtenexperts Marokko op om de uitlevering van Aishan stop te zetten en zeiden dat er een “aanzienlijk risico was op ernstige schendingen van zijn mensenrechten”.

Amnesty International veroordeelde ook de uitspraak en zei dat zijn ”uitlevering gelijk staat aan refoulment” – de gedwongen terugkeer van vluchtelingen of asielzoekers naar een land waar ze vervolgd kunnen worden.

Safeguard Defenders, die Aishan heeft geholpen met zijn juridische verdediging, heeft een dringend beroep ingediend bij het VN-Comité tegen foltering en verzocht het om maatregelen te nemen om de uitlevering te voorkomen.

Waarom het gerechtelijk apparaat de Oeigoer wil uitleveren is niet bekend. Velen zeggen dat het politiek gemotiveerd is in het Allawitisch koninkrijk waar Mohamed 6 het hoofd is van de hoogste gerechtelijke orgaan. Het zal niet de eerste keer zijn dat Mohamed 6 het gerechtelijk apparaat gebruikt. Het werd ook gebruikt om honderden Riffijnen te veroordelen nadat ze de straat opgingen tegen het racistisch beleid van de Allawiet in hun gebied. De rechters van Mohamed 6 worden ook ingezet tegen kritische journalisten.

Lees ook: HRW bekritiseert Marokko voor uitleveren Al-Hasani aan Saoedi-Arabië

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.