Marokko bemoeit zich rechtstreeks met de Franse parlementsverkiezingen

Le360, gecontroleerd door het paleis, publiceerde vandaag een artikel waarin Marokkanen worden aangespoord te stemmen op een kandidaat die de belangen van de Makhzen behartigt. Het gaat om de Franse parlementsverkiezingen voor de kandidaat van het 9e kiesdistrict (Fransen die in het buitenland wonen).

”…Want voor onze soft-power in Frankrijk zou het goed zijn om een ​​gekozen lid van het 9e district te hebben dat niet alleen van Marokkaanse afkomst is, maar ook gunstig is voor goede betrekkingen tussen onze twee landen‘, schrijft Le360.

De elektronische krant roept de kiezers ook op om vooral niet te stemmen op Frans-Tunesische Karim Ben Cheikh. Dit omdat ‘traditioneel Frans links vaak twijfelde tussen dubbelzinnigheid en vijandigheid jegens de territoriale integriteit van Marokko met betrekking tot onze Sahara‘, aldus Le360. ”Daarnaast is er de Tunesische oorsprong, in een context waar de Marokkaans-Tunesische betrekkingen niet per se op orde zijn”, voegt de pro Makhzen krant eraan toe.

Le360 noemt ook een andere kandidaat waar de Marokkanen niet op moeten stemmen: Elizabeth Moreno. “Zij komt oorspronkelijk uit Kaapverdië en heeft net zoveel banden met Marokko als ik met Papoea-Nieuw-Guinea”, staat er te lezen in het artikel.

De nieuwssite noemt namen van twee Marokkaanse kandidaten die wel een stem verdienen: Naima M’Faddel en Mohamed Oulkhouir.

Na dit alles sloot Le360 met een frappante alinea: ‘Tot slot herinneren we er iedereen aan dat de stem van de Fransen een soevereine stem blijft, net als die van elk ander volk. Maar als epicentrum van deze verkiezingen inzake het 9e kiesdistrict, hebben de Marokkanen alle legitimiteit om het verloop en de uitkomst van deze verkiezingen te evalueren, zonder op enigerlei wijze het verloop en de uitkomst ervan te beïnvloeden, met name door het prisma van onze nationale belangen en de ontwikkeling van goede betrekkingen tussen Marokko en Frankrijk.’

De bemoeienis van Marokko met Europese verkiezingen beperkt zich niet tot Frankrijk. Rabat zet steeds haar media en middelen in, ook als het gaat om de verkiezingen in Nederland. Pro-Makhzen Denk kreeg bijvoorbeeld zendtijd in de Marokkaanse staatsmedia. Daarnaast zijn sommige moskeeën, gecontroleerd door de Marokkaanse ambassade, ingezet om moskeegangers over te halen te stemmen op pro-Makhzen figuren.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar gaf een imam podium aan de Marokkaanse ambassadeur Abdelwahhab Bellouki die uithaalde naar Nederlandse parlementariërs die aandacht vragen voor de mensenrechtenschendingen in Arif.

Tegen deze beïnvloeding proberen sommige landen zoals Duitsland en Nederland voorop de politieke inmenging via de verkiezingen een halte toe te roepen. Recent heeft het Europees Parlement ook gepleit voor o.a. het tegengaan van politieke beïnvloeding via de diaspora.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.