Marokko beschuldigt Amnesty van discriminatie na oproep Riffijnse activisten vrij te laten!

Het overkoepelend orgaan voor Marokkaanse gevangenissen heeft in een communiqué uitgehaald naar Amnesty. De internationale mensenrechtenorganisatie werd beschuldigd van ‘het dienen van verdachte agenda’s en het discrimineren van de gevangenen op grond van etniciteit en het gebied waar ze vandaan komen’, aldus Marokkaanse media waaronder Hespress en Alyaoum24.

Amnesty had vorige maand de onmiddellijke vrijheid geëist voor alle gevangenen die gearresteerd zijn voor vreedzaam protesteren of het uiten van hun mening, waaronder tientallen activisten van de Riffijnse volksbeweging, rappers, bloggers en journalisten.

Volgens het Marokkaanse regime is ‘Amnesty International ontmaskerd nadat ze opriep om enkel de gevangenen van de ‘gebeurtenissen in Al Hoceima’ (dat is hoe Marokko de Riffijnse volksbeweging noemt) vrij te laten, onder het mom van de coronacrisis, waardoor ze haar ware gezicht heeft onthuld’.

Rabat zegt ook dat de oproep van Amnesty in strijd is met internationale verdragen, en dat de overwegingen die het heeft gemaakt geen verband houden met mensenrechten, maar haar positie als mensenrechtenorganisatie gebruikt om andere agenda’s te dienen.

Het regime bekritiseerde Amnesty ook voor het ‘negeren van de maatregelen die het gevangeniswezen ondernam om de gevangenissen te beschermen tegen het coronavirus’. Volgens het regime is de toestand in de gevangenissen optimaal en beschikken zowel de gevangenen als de medewerkers over alle beschermmiddelen tegen het coronavirus.

In de communiqué staat dat Amnesty haar nobele missie heeft verloochend door de gevangenen te discrimineren en dat de ‘Marokkaanse publieke opinie de organisatie niet meer vertrouwt’. Het gevangeniswezen sloot de communiqué af met een dreigement alle partnerschappen met Amnesty te herzien wegens ‘de discriminerende houding van de organisatie’.

Lees ook:

Coronavirus verspreidt zich in de Marokkaanse gevangenissen!

Riffijnse politieke gevangene gediscrimineerd en gemarteld in de gevangenis!

Marokko verbiedt politieke gevangenen Riffijns te spreken

Racisme tegen Riffijnse activisten in de Marokkaanse gevangenissen

VN-rapporteur erkent discriminatie jegens Imazighen in Marokko

Geen amnestie voor Riffijnse activisten, wel voor ‘jihadisten’!

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.