Marokko beschuldigt HRW van ‘deelname aan internationale campagne tegen het koninkrijk’

Het Marokkaanse staatssecretariaat voor ‘Mensenrechten’ heeft Human Rights Watch aangevallen vanwege hun rapport over de mensenrechtensituatie in Marokko en de Westelijke Sahara.

Het Marokkaanse regime beschuldigde de internationale mensenrechtenorganisatie meerdere malen van ”voortdurende betrokkenheid bij een systematische politieke campagne tegen Marokko”.

Volgens het Marokkaanse regime bemoeit HRW zich met de ‘onafhankelijke rechterlijke macht’ en benoemt het zaken die al ’30 jaar niet meer plaatsen vinden’ in het Allawitisch Koninkrijk.

In haar antwoord op HRW ontkende het regime opnieuw schuldig te zijn aan spionage met Pegasus. Rabat herinnert HRW dat het rechtszaken heeft aangespannen in deze zaak, onder meer tegen Amnesty International.

Over het opsluiten van kritische journalisten weigert het staatssecretariaat voor ‘Mensenrechten’ te reageren. De reden volgens Rabat is dat ”de zaken nog behandeld worden door de rechterlijke macht” en omdat het ”om misdrijven gaat”.

Marokko, die jaarlijks geld krijgt van de EU voor de ‘verbetering van mensenrechten’, haalt vaker uit tegen internationale mensenrechtenorganisaties die kritiek uiten op de schendingen in het koninkrijk. Activisten en journalisten in het Allawitisch Koninkrijk zelf die kritiek uiten worden opgepakt, gemarteld en tot lange gevangenisstraffen veroordeeld.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.