Marokko beschuldigt Nederland en België van discriminatie inzake repatriëring

Het regimegezinde Hespress meldt dat de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, de discriminatie van Nederland en België bij de repatriëring van hun burgers uit Marokko hebben blootgesteld.

Nasser Bourita zou hierover gegevens hebben gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de commissie van Buitenlandse Zaken.
Volgens officiële gegevens heeft Nederland 36 repatriëringsvluchten georganiseerd om gestrande burgers uit Marokko terug te halen, waarvan 25 exclusief voor autochtone Nederlanders. België zou 42 repatriëringsvluchten hebben georganiseerd waarbij geen enkele Belg met Marokkaanse roots werd geëvacueerd.

De Marokkaanse minister zou ook gezegd hebben dat Marokko nooit een verzoek tot terugkeer van een aan Nederland gelieerde Marokkaan hadden afgewezen, ongeacht of desbetreffende persoon dubbele nationaliteit heeft of niet.

Hespress gaat verder en zegt dat Nederland pas nadat ze haar (autochtone) burgers in Marokko heeft gerepatrieerd Marokko vroeg om vluchten te organiseren naar de Riffijnse steden als Al Hoceima, Tanger en Nador.

Hespress gaat verder en citeert officiële bronnen dat ”alle landen geen problemen ondervonden met burgers die een dubbele nationaliteit of enkel verblijfsvergunning bezitten, met uitzondering van twee landen, België en Nederland, omdat zij de kwestie behandelden met een politieke achtergrond die categorisch werd afgewezen door het koninkrijk”.

Een officiële bron zou tegen Hespress hebben gezegd dat ”een Marokkaan (met dubbele nationaliteit) geen zorg nodig heeft van een vreemd land (in Marokko) en dat de autoriteiten het concept van dubbele nationaliteit in ons land niet accepteren”.

Lees ook: Rabat bekritiseert ‘bemoeienis’ Nederland met ‘Marokkaanse’ burgers

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.