Marokko bespioneert journalisten in Europa

Internationale media berichten sinds gisteren over journalisten die wereldwijd zijn gehacked door Israëlische spionagesoftware.

De spyware, Pegasus, wordt gebruikt door landen als Marokko, Saoedi-Arabië, VAE en Kazachistan om critici te bespioneren.

Het Marokkaanse regime zou minstens 38 journalisten hebben geselecteerd als potentiele doelwitten voor de de Pegasus-spyware, meldt The Guardian.

Verschillende Franse Media waaronder Le Monde zeggen dat Marokko zich niet beperkt tot Marokkaanse journalisten maar ook hun collega’s in Europa bespioneert. ‘Franse journalisten, waaronder de oprichter van “Mediapart”, Edwy Plenel, en een journalist uit “Monde”, werden bespioneert’, aldus Le Monde.

Het Marokkaanse regime heeft vandaag gereageerd op de berichtgeving in de internationale media. Rabat ontkent alles en veroordeelt ‘de verspreiding van vals nieuws’. Het regime zegt nooit spyware te hebben aangeschaft en dat ‘de valse beschuldigingen het imago van het Allawitische koninkrijk willen schaden’, evenals ‘de verworvenheden op het gebied van vrijheid en grondrechten’.

Het is niet de eerste keer dat Marokko beschuldigd wordt van het bespioneren van journalisten en critici. Mohamed 6 en zijn regime lijken daar echter niks van aan te trekken. Vorige week tekende Marokko en Israël een nieuwe overeenkomst. De Israëliërs zullen hun Marokkaanse partners meer software verlenen om ’terrorisme en Polisario’ te bestrijden.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.