Marokko bestelt Israëlische drones

Marokko heeft drones besteld bij BlueBird Aero Systems uit Israël, een bedrijf dat bekend staat om het ontwerpen en ontwikkelen van apparatuur voor Tactical Unmanned Aerial Systems (UAS).

Israel Defense berichtte vandaag over de geplande aankoop van Israëlische drones door Marokko en citeerde bronnen die zeiden dat de deal deel uitmaakt van een overeenkomst tussen Israel Aerospace Industries (IAI) en BlueBird Aero Systems.

Volgens de Israëlische website is dit niet de eerste keer dat Marokko militair materieel ontvangt van Israëlische bedrijven.

“De verkoop van de drones aan Marokko is niet nieuw: Israëlische defensiebedrijven, waaronder IAI en Elbit, hebben in het verleden verschillende soorten bewapening verkocht aan het Marokkaanse leger “, voegde Israel Defense aan toe.

Naast de wapens zou het Marokkaanse regime ook Israëlische software hebben aangeschaft om activisten te bespioneren. Uit een onderzoek van Amnesty in 2019 bleek dat twee vooraanstaande mensenrechtenverdedigers zijn aangevallen met spyware die ontwikkeld is door het Israëlische beveiligingsbedrijf NSO Group. Het gaat om Maati Monjib (inmiddels gearresteerd) en de Riffijnse advocaat Abdessadek El Bouchattaoui (gevlucht naar Frankrijk waar hij asiel kreeg).

Lees ook: Marokko normaliseert banden met Israël in ruil voor Amerikaanse steun inzake W. Sahara

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.