Marokko bestelt Spaanse patrouilleboot voor 150 miljoen euro

San Fernando, Cádiz.

Het Spaanse staatsbedrijf Navantia zal een patrouilleboot bouwen voor de koninklijke marine van Mohamed VI voor ongeveer 150 miljoen euro. Het is de eerste keer in meer dan drie decennia dat Rabat een oorlogsschip van Spanje koopt, melden de media waaronder El Pais.

Het nieuws werd deze vrijdag op de scheepswerven van San Fernando (Cádiz) aangekondigd door de minister van Financiën, María Jesús Montero. De minister benadrukte dat het contract de komende drie en een half jaar een miljoen werkuren en ongeveer 250 banen voor de baai van Cádiz zal betekenen.

Hoewel Montero noch Navantia details wilden geven over de kenmerken van het schip, geven bronnen uit de industrie aan dat het gaat om een Avante-klasse patrouillevaartuig geclassificeerd als ‘offshore patrol vessels’ (OPVs). Het schip zou ongeveer 80 meter lang zijn, 1.500 ton wegen en rond de 150 miljoen euro kosten.

Navantia onderhandelde al meer dan een jaar over de verkoop van twee van dit type schepen aan de Marokkaanse marine voor 272 miljoen euro. De onderhandelingen werden vertroebeld door het besluit van Mohamed VI om delen van de exclusieve economische zone van de Canarische Eilande te claimen.
‘Hoewel het nu gaat om de bouw van een patrouilleboot staat het contract Rabat toe om meer aanvragen te plaatsen’, zei de Spaanse minister.

De aankondiging van het contract is welkom nieuws bij Navatia na de tegenslagen van de afgelopen jaren, waarbij het bedrijf de strijd verloor voor de bouw van 12 fregatten in Canada, 9 in Australië en 10 in de Verenigde Staten, aan haar concurrenten BAE Systems (Brits) en Fincantieri (Italiaans).

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.