Marokko bestrijdt import Turkse producten met verhoging invoerrechten

Het Marokkaanse regime heeft gisteren een wijziging van de vrijhandelsovereenkomst tussen Marokko en Turkije goedgekeurd, waarbij de tarieven voor een periode van vijf jaar met maximaal 90% worden verhoogd op 1200 Turkse goederen.

De wijziging valt onder wetsvoorstel nr. 54.20, dat Marokko en Turkije op 24 augustus ondertekenden nadat de twee landen hun vrijhandelsovereenkomst hadden herzien.

De wijziging kan met nog eens vijf jaar worden verlengd. Het heeft tot doel het handelstekort ( 16 miljard dirham in 2018) met Turkije terug te dringen. De Marokkaanse belastingverhoging zal van toepassing zijn op de Turkse invoer, voornamelijk textiel en kleding, leer, metalen en hout.

In januari zei de Marokkaanse minister van Industrie dat zijn land jaarlijks 2 miljard dollar verliest door de handelsovereenkomst met Turkije. Hij voegde eraan toe dat de Turkse textielindustrie in 2017 Marokko 44.000 banen heeft gekost.

Het Marokkaanse regime klaagde ook over het gebrek aan Turkse donaties aan- en investeringen in het koninkrijk van Mohamed VI.

De spreekbuis van het Marokkaanse regime, Hespress, zei in een artikel getiteld ‘Marokko confronteert de invasie van Turkse producten door de  vrijhandelsovereenkomst te wijzigen’ onder meer het volgende: ‘Het Koninkrijk Marokko koos ervoor om de Turkse invasie van de nationale markt het hoofd te bieden door de vrijhandelsovereenkomst tussen het Koninkrijk Marokko en de Republiek Turkije te wijzigen, waarbij de slogan van patriottisme werd opgeworpen in het licht van producten afkomstig uit het land van Erdogan.’

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.