Marokko betaalt Israël $500 miljoen voor luchtverdedigingssysteem Barak MX

Foto uit het archief

Israel Aerospace Industries (IAI) zal het Marokkaanse leger voorzien van het Barak MX lucht- en raketafweersysteem in een deal ter waarde van meer dan $500 miljoen, meldt de Israëlische krant Globes.

De Marokkanen bespraken hun behoefte aan de Israëlische lucht- en raketafweersysteem toen minister van Defensie Benny Gantz het land afgelopen november bezocht. Tijdens dat bezoek ondertekende de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz en zijn Marokkaanse tegenhanger Abdellatif Loudiyi een intentieverklaring over defensiesamenwerking tussen de twee landen, inclusief dergelijke deals.

Volgens de Israëlische krant sprak Marokko met Israël over zijn behoeften en stelde Israël verschillende alternatieven voor, waarvan het Barak-systeem werd gekozen vanwege zijn flexibiliteit en capaciteiten op verschillende gebieden. De directeur van IAI, Boaz Levy, bezocht Marokko in het geheim en presenteerde de mogelijkheden van raketafweersystemen en sloot de details van de deal. IAI’s nieuw benoemde voorzitter Amir Peretz is ook nauw betrokken geweest bij de deal.

Globes zegt dat Marokko eerder Israëlische wapens heeft aangeschaft. ‘Al deze aankopen bij Israëlische bedrijven werden via derden uitgevoerd. Maar na de ondertekening van de Abraham-akkoorden en bijbehorende overeenkomsten, waaronder de intentieverklaring tijdens het bezoek van Gantz, zullen de aankopen vanaf nu direct worden gedaan’, voegt de Israëlische krant eraan toe.

Lees ook:

Israël gaat wapens produceren in Marokko

Marokko en Israël willen gezamenlijke militaire basis in Arif

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.