Marokko blijft slecht scoren op index internetvrijheid

Volgens een nieuw rapport van Freedom House blijft online vrijheid wereldwijd afnemen, waarbij regeringen steeds harder optreden tegen vrijheid van meningsuiting terwijl desinformatie toeneemt.


Het rapport van Freedom House, een in Washington DC gevestigde belangenbehartigingsgroep voor democratie, zei dat internetvrijheid in Marokko zwak bleef gedurende de periode.

In het rapport van Freedom House staat dat Marokko geavanceerde software gebruikt om vrijheid van meningsuiting online te belemmeren.

De organisatie zei ook dat de ruimte voor onafhankelijke online media bleef slinken, terwijl de regeringskanalen en door de staat gesponsorde propaganda als paddenstoelen uit de grond schieten, waardoor online kritische geluiden overstemd werden.

Freedom House zei dat reclame- en antiterrorismewetten gebruikt worden tegen de kritische mediakanalen.

De organisatie heeft het ook over talloze trollen wiens enige taak is het lastigvallen, belasteren, intimideren en bedreigen van activisten die kritiek uiten op het regime.

In het rapport staat ook dat internetgebruikers – zowel in het binnen- als buitenland – doelwit werden van het regime. Het onderzoek constateerde ook de verspreiding van valse informatie over activisten en journalisten door nieuwswebsites van het regime.

Freedom House zei ook dat Marokkaanse overheidsinstanties Youtubers hebben bedreigd strafrechtelijk te vervolgen voor het online uiten van kritiek.

In Noord-Afrika scoorde Tunesië als beste met 63 punten. Het Allawitisch koninkrijk scoorde 53 punten, vijf punten meer dan Libië (48) waar een oorlog woedt. Met 73 punten is Zuid-Afrika het enige land in Afrika dat in de categorie ‘FREE’ staat.

Lees ook:

3 jaarcelstraf vanwege een bericht op Facebook

Mensenrechtenactivist gearresteerd na kritiek op autoriteiten in Nador!

Youtuber gearresteerd na video over Mohamed 6 en zijn broer

Facebook verwijdert ruim 380 Marokkaanse trollen

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.