Marokko breekt holocaust en LGBT monument af na mediadruk (video)

Marokkaanse en internationale media hebben de afgelopen dagen massaal bericht over de bouw van een groot monument in de provincie Marrakech om de moord op joden en homo’s in concentratiekampen te herdenken.

Het monument zou komen in een arm streek genaamd Ait Faska, op zo’n 27 km van de stad Marrakech. De Duitse organisatie PixelHelper was verantwoordelijk voor de financiering van het project.

De oprichter van deze organisatie, Bienkowski, zei dat het gedenkteken zal worden gemaakt van meer dan 10.000 stenen blokken waar bezoekers doorheen kunnen lopen: “We zullen elk land ter wereld op een stenen blok plaatsen met de afstand tot Marrakech”, zei hij. Hij voegde eraan toe dat ze hopen dat “ons monument de grootste ter wereld zal zijn.”

“We hebben een zwarte toren met een oneindige vlam, en in het zwarte huis zullen we mensen de geschiedenis van de Joden in Noord-Afrika laten zien tijdens de Holocaust”, vervolgde hij. “In het midden van het monument hebben we blokken met de kleuren van een regenboog voor de LGBT, Joden en mensen die stierven in concentratiekampen”, aldus joods.nl.

De werkzaamheden aan het monument werden echter abrupt gestopt nadat de Marokkaanse autoriteiten ingrepen en het monument hebben gesloopt. De Duitse organisatie vraagt om compensatie en zegt dat de Marokkaanse autoriteiten al een jaar op de hoogte waren van de werkzaamheden.

Ondanks dat de autoriteiten van de plannen van de organisatie wisten kreeg de laatste geen vergunning maar de werkzaamheden werden gedoogd. Nu de plannen van de organisatie zijn uitgelekt naar de media en het regime felle kritiek kreeg werd er besloten het monument af te breken.

PixelHelper zond geregeld livestreams uit van haar werkzaamheden aan het monument in Ait Faska. Op de livestreams waren ook continu oproepen van de organisatie om te doneren voor het monument. De organisatie verzamelde ook donaties om de arme dorpelingen te voeden. PixelHelper plaatste onder meer oproepen om 1 euro te doneren voor het bakken van een brood, 10 euro te doneren voor het kopen van een zak meel of 50 euro voor het kopen van 5 zakken meel.

Volgens de afdeling van de Marokkaanse mensenrechtenorganisatie in Marrakech werd er ook een waterkraan ter beschikking gesteld aan de dorpelingen. De bouwvakkers die maandenlang aan het monument hebben gewerkt dachten dat ze een recreatiepark aan het bouwen waren, aldus Achkayen.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.