Marokko brengt het leven van Nasser Zafzafi in gevaar

Zoals de redactie reeds vermeld heeft, was de verklaring vanuit het Marokkaanse gevangeniswezen over de gebeurtenissen afgelopen zaterdag in Oukkacha, verzonnen om de waarheid te verdoezelen.

De Riffijnse gevangenen hadden vandaag de mogelijkheid gekregen om te telefoneren met hun familieleden. Via deze weg bevestigden zij hun kant van het verhaal.

Nasser Zafzafi heeft zijn vader gebeld. Tijdens dit gesprek heeft hij kunnen vertellen wat er afgelopen zaterdag zich afspeelde in Oukkacha.  Hij vertelde dat hij onwel werd en diverse klachten ondervond aan zijn been. De rechterkant van zijn lichaam werd zelfs voor korte tijd gevoelloos en hij was niet in staat om deze te bewegen noch te voelen. Direct hierna riep Nasser Zafzafi de cipiers op voor medische ondersteuning. Hij vroeg de cipiers of zij de directeur konden inlichten en of er een arts langs kon komen.

Volgens Nasser duurde het een poos alvorens de cipiers terugkwamen. Wanneer ze er eindelijk waren, hadden zij een fles alcohol bij zich. Zij sommeerden Nasser Zafzafi om zijn lichaam in te smeren met de alcohol.

Nasser Zafzafi weigerde dit en ging in protest tegen deze minachting. Hij kon rekenen op veel bijstand van de rest van de Riffijnse gevangenen. Zij weigerden hun cellen in te gaan en eisten dat er een arts zou komen die Nasser kon voorzien van medische hulp.

Na wat gesteggel en een woordenwisseling over en weer, werd de eis alsnog ingewilligd. De arts kwam langs bij Nasser Zafzafi. Nasser heeft aan de arts verteld dat de klachten hem bekend zijn. Medio maart 2018 verloor hij namelijk het bewustzijn door de eerder genoemde klachten en werd hij in een rolstoel gebracht naar het ziekenhuis.
De arts adviseerde de cipiers met klem om de directeur op de hoogte te brengen van de medische conditie van Nasser Zafzafi en dat hij dringend naar het ziekenhuis moest.

De directeur en andere medewerkers provoceerden en minachtten Nasser Zafzafi. Zo zei de directeur: ”Kan jij geen andere dag kiezen dan zaterdag om ziek te worden?” en vroeg de cipiers om Nasser Zafzafi ”uit zijn zicht te halen.’’ Een andere ambtenaar schreeuwde dat de directeur familiale verplichtingen heeft en dat hij geen tijd heeft voor Nasser Zafzafi. De arts maakte een einde aan deze reeks minachtingen en vertelde hen dat er geen tijd te verliezen valt. De medische conditie van Nasser was in kritieke toestand. Hij moest dringend naar het ziekenhuis.

Nasser Zafzafi werd toen vervoerd naar het Ibn Rushd ziekenhuis. Hij kreeg hier te horen dat hij vernauwde bloedvaten in zijn hersenen heeft. De gevangenisdirectie was al op de hoogte van deze informatie sinds zijn eerste opname in maart 2018. De artsen vertelden aan Nasser Zafzafi dat zijn situatie verergerd is sinds zijn eerste opname. Zij raadden dan ook met klem aan dat hij overgeplaatst moest worden naar het Militair ziekenhuis te Rabat. De gevangenisdirectie besloot echter Nasser Zafzafi terug te brengen naar de Oukkacha-gevangenis.

De vader van Nasser Zafzafi vraagt zich af waarom de gevangenisdirectie zulke belangrijke informatie verborgen hield en doet een oproep om inzage in het medisch dossier van zijn zoon.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.