Marokko draait overuren om Europese resolutie te vermijden

Aanstaande donderdag zal het Europees Parlement stemmen over een resolutie tegen Marokko vanwege het schenden van kinderrechten.

Gelijk nadat Rabat op de hoogte kwam van de plannen voor een resolutie tegen het koninkrijk van Mohamed 6, beloofde de laatste alle onbegeleide minderjarige migranten die illegaal naar de Europese Unie zijn gereisd terug te nemen.

Ook de toon van Rabat richting Madrid veranderde. Ook nadat Spanje weigerde de Sahrawi president Brahim Ghali te arresteren en hem juist liet vliegen naar Algerije.

Het Marokkaanse regime had Spanje gewaarschuwd Brahim Ghali niet uit het land te laten zonder straf. Maar er kwam geen enkele reactie vanuit Rabat op het vertrek van Brahim Ghali richting Algerije. Voor de binnenlandse publieke opinie meldden de Marokkaanse media dat Mohamed 6 een noodvergadering leidde om een gepast antwoord te vinden.

Dagen zijn verstreken en de nationale publieke opinie weet nog steeds niet of die vergadering heeft plaatsgevonden en wat de besluiten zijn die Mohamed 6 heeft genomen.

Naast de belofte om de illegale Marokkaanse kinderen terug te nemen en het verdwijnen van de dreigende toon richting Madrid zijn ook de Marokkaanse inlichtingendiensten en lobbygroepen in Brussel overuren aan het maken om Europarlementariërs te overtuigen niet voor de resolutie te stemmen. Onder hen een Belgische politicus van Marokkaanse afkomst die er geen geheim van maakt de belangen van Rabat te behartigen.

Lees ook:

Amnesty: Marokko speelt met levens van eigen burgers

Europees Parlement wil Marokko veroordelen voor schenden kinderrechten

Lange arm Rabat in Nederland steunt chantagepolitiek Mohamed 6 tegen EU

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.