Marokko eert de ‘patriottische Marokkaan’ Ahmed Aboutaleb

Aboutaleb ontvangt een cadeau van zijn vriend Bouteyeb

Vertegenwoordigers en handlangers van het Marokkaanse regime in Nador hebben een speciale ceremonie georganiseerd waarop de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb werd geëerd voor de ‘World Mayor 2021’ prijs.

Tijdens de ceremonie spraken verschillende vertegenwoordigers van het Marokkaanse regime over hoe geweldig en patriottisch Aboutaleb is.

Een van die figuren die een toespraak heeft gehouden, was Abdelkader Salama. Een politicus actief voor de partij van premier Abdelaziz Akhannouch, vriend van Mohamed 6. Abdelkader Salama werd in 2016 veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf voor het omkopen van stemmen. Hij is ook de broer van de Nederlandse honorair consul in Nador, met wie hij zaken heeft. Volgens Abdelkader Salama is de titel ‘World Mayor 2021’ een ”verdiende bekroning en een trots voor ons allemaal, aangezien het een Marokkaan is die dit succes heeft behaald”. ”We vieren en eren een geweldige man bij deze gelegenheid”, voegde hij toe.

Salah El Aboudi, vicevoorzitter van de regioraad Oriental, zei ook blij te zijn dat Aboutaleb geëerd wordt in Marokko. Hij hoopt dat zijn waardering uitmondt in ”een samenwerkingsovereenkomst tussen de regio Oriental en Rotterdam”

Wie ook het woord nam, was Abdeslam Bouteyeb. In 2018 was hij voor heel even bekend in Nederland omdat hij de Nederlandse ambassade in Rabat voor 40 duizend euro had opgelicht. Er werden toen schriftelijke vragen gesteld over de mogelijke betrokkenheid van Ahmed Aboutaleb. De burgemeester ontkende toen alles. Ook ontkende hij zijn vriendschap met Abdeslam Bouteyeb.

Abdeslam Bouteyeb, die Ahmed Aboutaleb in Nador een cadeau overhandigde, sprak mooie woorden richting zijn vriend Aboutaleb. Bouteyeb haalde zelfs het voorval van 2018 in zijn toespraak aan om te bewijzen hoe patriottisch Ahmed Aboutaleb is.

Abdeslam Bouteyeb die tijdens de ceremonie zich presenteerde als voorzitter van de vereniging ‘Centre for Shared Memory ‘ zei verder: “Het verbaasde me niet dat mijn vriend Ahmed de prijs voor de beste burgemeester ter wereld heeft gewonnen. Ik volgde hem dagenlang toen ik hem  bezocht voor de corona uitbraak. Zijn motto was: “De burgemeester is een vader van iedereen ”. Ahmed is de erevoorzitter van onze prijs die we jaarlijks door het Centre for Shared Memory aan internationale mensenrechten- en politieke figuren uitreiken. Hij is degene die ons helpt met ideeën en contacten. Ook is hij de man die onpartijdigheid en juridische diepgang van de prijs garandeert.”

Abdeslem Bouteyeb vervolgt: ”Toen de Marokkaans-Nederlandse crisis uitbrak, na de poging van de voormalige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken om zich via – de Hirak- in onze binnenlandse aangelegenheden te mengen, was Aboutaleb bij ons. Dit gebeurde allemaal gedurende de zevende editie van het filmfestival in Nador, toen Nederland eregast was. Toen we die editie stopten (wat niet waar is), voelde hij diep verdriet, maar hij had ons niet verlaten. Integendeel, hij bleef bij ons als een staatsman die zijn geboorteland en zijn karakteristieken goed kent”, aldus Abdeslam Bouteyeb.

Yassin Zaghloul, de president van de Mohamed I Universiteit van Oujda, zei over Aboutaleb: ”Hij is een patriottische Marokkaan die zichzelf heel goed heeft bewezen in een Europees land. En Marokko bevindt zich momenteel in een fase waarin haar kinderen, politici, denkers en intellectuelen nodig zijn om het ontwikkelingsmodel (project van de Marokkaanse koning) in de praktijk te brengen en een revolutie teweeg te brengen op alle niveaus.”

In 2019 zei Aboutaleb woedend dat hij geen marionet van Rabat was. Hij verklaarde dat de Riffijnen hem onterecht beschuldigen nadat hij een protest van de Riffijnse volksbeweging had verboden. Aboutaleb zei toen in de Nederlandse media ”dat sommige Rotterdamse Riffijnen hem als mede-Riffijn proberen in hun kamp te krijgen. Iets waar hij niet op ingaat. Dit is dan mijn lot.”

Lees ook:

Hoe diep is de relatie tussen PvdA-er Aboutaleb en de Marokkaanse ambassadeur?
Wie is de gastheer van Aboutaleb die Nederland heeft opgelicht voor 40.000 euro?
Schriftelijke vragen over Ahmed Aboutaleb

Salama, veroordeeld voor het omkopen van stemmen, geeft Aboutaleb een cadeau

Yassin Zaghloul overhandigt een cadeau aan zijn patriottische landgenoot Aboutaleb

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.