Marokko en Algerije flirten opnieuw met Kabylië en Arif

In hun strijd om de Westelijke Sahara hebben de panarabisten in Rabat en Algiers opnieuw Kabylië en Arif ingezet om elkaar in diskrediet te brengen.

De ambassadeur van het Allawitisch Koninkrijk bij de Verenigde Naties, Omar Hilali, heeft Algiers opnieuw beschuldigd van bezetting en discriminatie van de autochtone Imazighen in Kabylië. De Makhzen gebruikt hiermee het leed van de Imazighen in Kabylië om Algiers onder druk te zetten inzake de Westelijke Sahara. Dezelfde Makhzen heeft massamoorden gepleegd tegen de autochtone Imazighen in Arif.

Algerije weigert het dossier van Arif en de Marokkaanse misdaden tegen de Riffijnen te bespreken tijdens bijeenkomsten van de VN. Algiers beperkt zich tot media-aandacht voor het leed van de Riffijnen om de panarabisten in Rabat onder druk te zetten.

Als antwoord op de uitlatingen van Hilali heeft Aljazair Alyoum een uitgebreid artikel gepubliceerd waarin het Marokko herinnert aan zijn misdaden tegen de Imazighen in Arif.

Het nieuwsmedium herinnerde Marokko dat Arif Republiek een soevereine staat was.

Ja, de Riffijnse beweging mag er trots op zijn de hoofdrol te hebben gespeeld in de oorlog tegen de Franse bezetter, in tegenstelling tot de Allawitische dynastie die altijd een dubbele rol speelde om de eigen belangen te behartigen. Vandaar de legitimiteit die de geschiedenis verleent (aan Arif) om zijn onafhankelijkheid van de Makhzen op te eisen”, schrijft Aljazair Alyoum.

Het nieuwsmedium herinnerde de Allawieten ook aan hun misdaden tegen de Riffijnen in 1958/1959 en in 1984. Aljazair Alyoum noemde ook een voorbeeld van die misdaden: levend begraven van Imazighen.

Lees ook: Marokko en Algerije gebruiken Kabylië en Arif tegen elkaar

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.