Marokko en VN bespreken morgen het racisme jegens Imazighen

Geweld van Marokkaanse repressietroepen tegen een Amazigh in de Riffijnse stad Nador

Morgen zal de Marokkaanse minister van Mensenrechten, Mustafa Ramid, en de voorzitter van de Nationale Raad voor Mensenrechten (overheidsorgaan) samenzitten met de vertegenwoordigers van de Verenigde Naties om de Marokkaanse visie betreft de strijd tegen racisme te presenteren.

De Verenigde Naties had eerder kritiek geuit en Marokko gevraagd einde te maken aan het racisme, met name tegen de oorspronkelijke bewoners Imazighen, maar ook tegen de sub-Saharaanse migranten.

De Verenigde Naties adviseerde het Marokkaanse regime om een mechanisme in het leven te roepen die een einde maakt aan het racisme. Het regime weigert die stap te nemen en stelt het al jaren uit.

Nu het regime genoodzaakt is een antwoord te geven op het rapport van de VN over racisme, probeerde de minister Ramid legitimiteit te winnen door aan tafel te zitten met verschillende verenigingen die zouden opkomen voor de gelijke rechten van Imazighen.

De koningsgezinde Hespress meldt dat het rapport van de Verenigde Naties 20 zaken noemde betreft het racisme. De eerste punt is volgens de nieuwssite het opnemen van het Tamazight in de grondwet dat niet geïmplementeerd wordt in de praktijk, plus de ongelijkheid van de burgers voor de rechter door het ontbreken van het Tamazight.

Hespress zegt ook dat termen die gebruikt worden door staatsmedia racistisch zijn, zoals de term ”Arabische Maghreb” die de Imazighen van Noord Afrika buiten sluit. Dezelfde bron zegt ook dat ouders nog steeds problemen ondervinden als zij hun kinderen een Amazighnaam willen geven.

Abdellah Badou, die door Hespress is gepresenteerd als een voorzitter van een Amazigh vereniging die aan tafel heeft gezeten met de minister Ramid zei tegen de nieuwssite: ”De staat spreekt haar onwil uit om de kwestie racisme te sluiten door het mechanisme waar de VN om vraagt niet in het leven te roepen. En de staat weigert nog steeds toe te geven dat haar daden tegen de Amazigh-identiteit racistisch zijn en beweert dat het slechts een gevolg is van nalatigheid”.

De minister Mustafa Ramid die de Marokkaanse visie gaat presenteren is lid van de ‘Parti de la justice et du dévéloppement’ (PJD). Een politieke partij die gelijke rechten voor de Imazighen tegenwerkt en waarvan verschillende kopstukken schuldig maken aan racistische uitspraken jegens de Imazighen.

 

Lees ook: 

Marokko negeert aanbevelingen VN omtrent Imazighen

VN roept Marokko op einde te maken aan discriminatie jegens Imazighen

Minister Ramid: Rechterlijke macht in Marokko beter dan in Nederland

Marokko boos om rapport over marteling Riffijnen

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.