Marokko en W. Sahara berichten over gevechten

Gisteren berichtten de Saharaanse media over gevechten die uitbraken als antwoord op de Marokkaanse operatie in Guerguerat. De Marokkaanse media ontkenden deze berichten en zeiden dat de rust heerste aan de grens met de Westelijke Sahara.

Vandaag komen de Marokkaanse media terug op deze ontkenning en geven toe dat er gevechten waren. Volgens de spreekbuis van het regime, Hespress, ‘schoten de Saharaanse soldaten in de lucht om propaganda filmpjes te maken’ en dat ze ‘elke keer vluchtten wanneer de Marokkaanse soldaten terug schoten’.

Far Maroc, een ‘onofficiële’ Facebookpagina van het Marokkaanse leger die als bron wordt gebruikt door de Marokkaanse media waaronder Hespress, sprak wel over daadwerkelijke gevechten tussen de twee partijen.

Volgens Far Maroc leden de Saharanen aanzienlijke verliezen bij hun aanvallen gisteren in Al Mahbes. De bron voegt eraan toe dat het Marokkaanse leger een voertuig van het Saharaanse leger wist te vernietigen. Far Maroc benadrukte dat het Marokkaanse leger geen verliezen leed.

Het staatspersbureau van de Westelijke Sahara meldt echter het tegenovergestelde. In een officiële verklaring van het Saharaanse ministerie van Defensie staat dat het Saharaanse leger verschillende Marokkaanse posities bestookte, waaronder het gebied Al Mahbes. Het Saharaanse ministerie van Defensie zegt dat het Marokkaanse leger doden en materiele schade leed. In de verklaring staat ook dat het Saharaanse leger machinegeweren en artillerie heeft gebruikt in haar aanvallen.

De Marokkaanse en Saharaanse berichtgeving zijn tegenstrijdig over wie de winnaar is, maar beiden bevestigen dat er gevechten plaats vonden/vinden tussen beide legers.

In het licht van deze escalatie heeft Mauritanië haar noordelijke grens afgesloten en tot een gesloten militaire zone verklaard. Mauritanië heeft ook legerversterkingen gestuurd naar de grens met Marokko en de Westelijke Sahara.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.