Marokko foltert asielzoekers

De Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten heeft de autoriteiten opgeroepen het geweld tegen Jemenitische asielzoekers te stoppen. De vereniging publiceerde de oproep samen met de foto’s van twee Jemenitische asielzoekers waarop sporen zijn te zien van ernstige marteling.

Omar Naji, voorzitter van de Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten afdeling Nador, zei dat de twee slachtoffers afgelopen donderdag en vrijdag gefolterd werden door de Marokkaanse politie. Nadat ze opgepakt werden bij de grensovergang met de Spaanse enclave Melilla.

Het is niet de eerste keer dat Jemenitische asielzoekers mishandeld worden door de Marokkaanse autoriteiten. In Nador wonen ongeveer 50 Jemenieten in erbarmelijke omstandigheden, al maanden proberen zij tevergeefs Melilla binnen te komen.

Onder de vijftig asielzoekers bevinden zich ook vrouwen en kinderen. De vereniging vraagt de autoriteiten de internationale verdragen te respecteren en de Jemenieten door te laten naar Melilla, aldus Nadorcity.

Marokko neemt sinds 2015 actief deel aan de oorlog tegen Jemen. Het besluit om deel te nemen aan de Saoedische oorlog tegen Jemen werd genomen door de Marokkaanse koning. Het parlement in Rabat werd niet geraadpleegd, noch werden er vragen over gesteld. In mei 2015 schoten de Jemenieten een Marokkaanse F-16 neer, de piloot overleefde het niet.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.