Marokko gaat kritische burgers in het buitenland vervolgen

Foto uit het archief

De Marokkaanse politie, externe inlichtingendiensten, binnenlandse inlichtingendienst en geheime politie, hebben gezamenlijk een aanklacht ingediend tegen burgers die in het buitenland wonen. De spreekbuis van het regime, Hespress, meldt dat de aanklacht is ingediend bij de rechtbank van eerste aanleg in de hoofdstad Rabat.

In een gezamenlijk communiqué van de drie instellingen staat dat deze stap het gevolg is van ‘het beledigen van  ambtenaren in functie, het beledigen van organiserende instanties, het melden van nepmisdrijven, het verzinnen en verspreiden van valse beschuldigingen en feiten, en laster’.

Volgens de drie instanties ‘Direction générale de la Sûreté nationale’ (politie), ‘direction Générale de la Surveillance du Territoire’ (DGST) en ‘direction générale des études et de la documentation’ (DGED) valt deze stap in het kader van de bescherming van hun ambtenaren door de staat.

Leden van de diaspora in met name Europa gebruiken de vrijheid van meningsuiting in deze landen om te berichten over de corruptie en misdaden van leden van het Marokkaanse regime. Rabat, dat de kritische geluiden in het binnenland arresteert en verkracht, lijkt nu genoeg te hebben van deze kritische geluiden uit het buitenland. Volgens de activisten wil het regime deze geluiden de mond snoeren omdat haar lange arm in Europa het niet is gelukt om deze geluiden uit te schakelen door onder meer georganiseerde smaadcampagnes en doodsbedreigingen.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.