Marokko gaat meer lenen en privatiseren om het begrotingstekort te stabiliseren

Mohamed Benchaaboun, minister van Economie en Financiën, werd gedwongen maatregelen te nemen om het stijgende begrotingstekort te stoppen en te voorkomen dat het de 4.8% bereikt.

Tijdens de presentatie van de begroting afgelopen maandag zei Benchaaboun dat het regime de privatiseringsoperaties zal intensiveren om dat geld te gebruiken om een deel van de begrotingstekort te dekken. De minister heeft nog niet bekend gemaakt welke staatsbedrijven, staatsaandelen en/of openbare instellingen  te koop zullen worden aangeboden aan de particuliere sector.

De Marokkaanse minister heeft ook het aantal publieke banen met 5 duizend verminderd om de uitgaven te verminderen, meldt de Marokkaanse krant Assabah.

Benchaaboun gaat volgend jaar ook  97.2 miljard dirham (+/- 9 miljard euro) uit het buitenland lenen om 14% van de begroting te dekken. Een stijging van 27% tegenover dit jaar waarin het regime 76 miljard dirham (+/- 7 miljard euro) heeft geleend.

Abdelatif Jouahri, gouverneur van de centrale bank van Marokko, had de regering gewaarschuwd voor een begrotingstekort van 4.8% tegenover 3.5% dit jaar. Abdellatif waarschuwde het regime ook de macro-economie niet te schaden om de Marokkaanse economie niet te confronteren met een verstikkende crisis.

De gouverneur van de centrale bank lijkt echter niet blij te zijn met de maatregelen die minister Benchaaboun heeft genomen. Volgens Achkayen zou Abdelatif Jouahri voor de zoveelste keer zijn ontslag hebben ingediend als protest tegen het lenen van zoveel geld. ”Dit beleid werkt in het voordeel van de bankensector, waar een kleine elite van profiteert, terwijl het volk opgezadeld wordt met enorme schulden die afgelost moeten worden met de harde valuta”, meldt de econoom Omar El Kattani aan Achkayen.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.