Marokko gebruikt de armen om Spanje te chanteren

Afgelopen weekend werd de Spaanse enclave Ceuta geconfronteerd met tientallen migranten die zich in de zee wierpen om de armoede en repressie in het koninkrijk van Mohamed 6 te ontvluchten. Bij de oversteekpogingen zijn minstens twee migranten verdronken.

Het massavertrek, onder toezien van Marokkaanse autoriteiten die niet ingrepen, is geen toeval. De Spaanse media zeggen dat Marokko hiermee Spanje onder druk zet nadat bekend werd dat de Sahrawi president Brahim Ghali medische behandeling krijgt in Spanje. De media waarschuwen dat afgelopen weekend Marokko slechts een voorproefje liet zien van wat er kan gebeuren met Ceuta en Melilla.

De gebieden rondom Ceuta en Melilla hebben een economische klap opgelopen nadat het regime van Mohamed 6 besloot om de grenzen met de Spaanse enclaves te sluiten zonder een alternatief te bieden aan de lokale bevolking. Rabat wil daarmee druk uitoefenen op Madrid om de annexatie van de Westelijke Sahara door de Allawieten te erkennen.

Vandaag werden dertig migranten die Ceuta wisten te bereiken uitgezet naar Marokko. Wat Spanje heeft moeten betalen voor dit akkoord is niet bekend. Marokko krijgt jaarlijks grote bedragen van de Europese Unie om migranten tegen te houden.

Update: Ooggetuige zegt dat de lokale autoriteiten de jongeren lieten gaan en dat hij de ambtenaren die aanwezig waren hoorde zeggen: ‘laat ze gaan’.

Lees ook:

Tientallen migranten zwemmen van Castillegos naar Ceuta

Gewonden en arrestanten bij protest tegen armoede in Castillejos (video)

Marokko teleurgesteld in Madrid na ontvangst Sahrawi president

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.