Marokko gebruikt het rechtssysteem om politieke tegenstanders uit te schakelen

Internationale mensenrechtenorganisaties en activisten beschuldigen Mohamed 6 en zijn regime al jaren van het gebruiken van het rechtssysteem om politieke tegenstanders en critici op te sluiten. Eergisteren was het duidelijk te zien toen de Allawitische despoot 17 Riffijnse activisten vrij liet onder het mom van een gratie.

Onder deze activisten bevinden zich jongeren die veroordeeld waren tot twintig jaar gevangenisstraf. De Marokkaanse rechters, waarvan Mohamed 6 de baas is (het hoofd van de hoogste gerechtelijke orgaan), vonden deze Riffijnen schuldig aan ernstige misdrijven. Hoe is het mogelijk dat Mohamed 6 deze ‘vijanden van de staat en het volk’ ineens vrij laat? Horen ze niet achter de tralies als zij die misdaden echt begingen? Of zijn deze activisten onschuldig en gebruikte Mohamed 6 zijn rechters om deze Riffijnen te martelen en op te sluiten?

Onder de Riffijnen die twintig jaar kregen en gratie kregen zijn Hassan Barba en Hassan Haji. Beide jongemannen werden beschuldigd van het in brand steken van een gebouw waarin Marokkaanse troepen waren. Deze gebeurtenis die in Imzouren plaats vond werd in scene gezet door de Marokkaanse inlichtingendiensten. Arif News heeft een ooggetuige gesproken die zich bevond tussen de Marokkaanse troepen. De getuige vertelde dat er troepen waren die weigerden de bevelen van hun meerderen op te volgen omdat ze wisten dat Rabat ze wilde opofferen om af te rekenen met de Riffijnse volksbeweging. De getuige zegt ook dat de officieren schreeuwden tegen hun troepen dat de Riffijnen hun collega’s aan het doden zijn.

Hassan Barba en Hassan Haji waren niet eens betrokken bij de protesten rondom het gebouw van Bourarassi waar de troepen zich bevonden. Ondanks de videobeelden die juist lieten zien dat Riffijnse betogers de Marokkaanse troepen uit het brandend gebouw hielpen kregen zij 20 jaar gevangenisstraf voor ernstige aantijgingen.
Als deze twee Riffijnen werkelijk zulke misdadigers waren die tientallen Marokkaanse troepen wilden doden, horen ze dan niet achter de tralies om de gemeenschap te beschermen? Als deze Riffijnen onschuldig zijn, wat ze ook zijn, waarom zijn ze überhaupt berecht? En de grootste vraag: waarom zijn de echte daders nooit gearresteerd en berecht?

De ‘gratie’ van eergisteren is niet alleen het bewijs dat Mohamed 6 zijn rechters inzet om tegenstanders op te ruimen, maar ook een bewijs dat hij bereid is zijn troepen op te offeren om af te rekenen met gevaren voor zijn eigen troon.

Onder de Riffijnen die werden vrijgelaten is Abdelhak El Fahsi. Deze Riffijn is niet van Al Hoceima zoals het Marokkaanse regime en ‘Gechiedenis van Marokko‘ de Nederlanders wijs willen maken. De jonge Riffijn werd uit zijn huis ontvoerd nadat hij de Riffijnse advocaat Abdessadek El Bouchattaoui belde en hem vertelde bereid te zijn om te getuigen in de zaak van de moord op de betoger Imad El Attabi. De laatste werd op 20 juli 2017 doodgeschoten door Marokkaanse repressietroepen tijdens een protest in Al Hoceima. Om te voorkomen dat El Fahsi getuigt en de situatie escaleert werd hij enkele uren na het telefoontje uit zijn huis ontvoerd. De Riffijn werd veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Ondanks de gratie die hij kreeg mag Abdelhak El Fahsi nooit getuigen in de zaak van Imad El Attabi wiens zaak in de doofpot is gestopt dor Mohamed 6. Volgens de Marokkaanse wet is een burger die veroordeeld is voor een ernstige misdrijf geen geldig getuige in de rechtbank.

De drie namen die hierboven zijn genoemd zijn slechts ter voorbeeld. Elk van de zeventien Riffijnen die eergisteren en gisteren vrijkwamen heeft een soortgelijk verhaal. Ze werden het slachtoffer van Mohamed 6 en zijn rechters. Zij kregen zware straffen niet omdat ze misdrijven zijn begaan maar om het gebied bang te maken en te terroriseren op een ‘legale manier’. De Makhzen is niet de enige die het rechtssysteem gebruikt voor politieke doelen. Een actueel onderwerp deze dagen is de protesten in Jeruzalem die ontketend zijn door Israëlische rechters die Palestijnen uit hun huizen willen zetten.

Vandaag bevinden zich nog minstens tien Riffijnse activisten in de verschillende Marokkaanse gevangenissen. Onder hen Mounir Ben Abdellah ondanks dat de Werkgroep Arbitraire Detentie van de Verenigde Naties Marokko vorig jaar al opriep om hem onmiddellijk vrij te laten en hem het recht op schadevergoeding te verlenen.

En terwijl Mohamed 6 het rechtssysteem gebruikt om onschuldigen te martelen en hele bevolkingsgroepen te terroriseren, blijft de Europese Unie subsidies sturen naar Rabat om het ‘rechtssysteem in het koninkrijk van de Allawiet te versterken’.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.