Marokko: geen repatriëring overledenen tijdens coronacrisis

De Marokkaanse onderminister van ‘de Marokkanen wonend in het buitenland’ Nezha El Ouafi heeft gezegd dat de repatriëring van de overledenen tijdens de coronacrisis niet mogelijk is.

Nezha El Ouafi zei tegen het staatspersbureau Maghreb Arabe Presse dat het regime bewust is van de wil van de diaspora om de wens van hun overledenen uit te voeren. De minister zei dat ze hoopt op begrip voor de noodzaak van directe begrafenis in ‘de landen van opvang’ en belooft de families na de coronacrisis bij te staan om hun overleden dierbaren alsnog te repatriëren en te begraven in Marokko.

De minister zei dat haar ministerie de begrafeniskosten van de armen en degenen die niet overeen uitvaartverzekering beschikken op haar neemt. Deze uitspraak van Nezha El Ouafi is geheel in strijd met wat de families van de overledenen in Nederland ervaren.

De Marokkaanse minister zegt dat nadat het ministerie haar besluit bekend maakte de meeste overledenen inmiddels begraven zijn in Europa, met name in Spanje, België, Nederland, Frankrijk en Italië. Nezha El Ouafi zegt de positieve reactie van de families van de overledenen te waarderen.

De minister zei dat haar ministerie artsen en advocaten gaat inzetten om onder meer medisch advies te geven aan de diaspora. Het gaat om artsen en advocaten met een dubbele nationaliteit die gerekruteerd zijn door het regime. Deze figuren onderhouden verdachte banden met de Marokkaanse ambassades en krijgen oorkondes en andere privileges in ruil voor de bewezen diensten.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.