Marokko gerangschikt als 78e op Fragiele Staten Index

Marokko werd 78e gerangschikt door ‘Fund for Peace’ op de lijst van fragiele staten en kwam daarmee in de categorie ‘High Warning’.
De Fragiele Staten Index (FSI) is een jaarverslag gepubliceerd door de Fund for Peace en het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy sinds 2005. De lijst is bedoeld om de kwetsbaarheid van staten voor conflicten of ineenstorting te beoordelen.

De index is onderverdeeld in verschillende categorieën: Very Sustainable (bijv. Finland), Sustainable (bijv. Nederland), Very Stable (bijv. Mauritius), More Stable (bijv. Oman), Warning (bijv. Ghana), Elevated Warning (bijv. Tunesië en Gabon), High Warning (bijv. Marokko, Tanzania, Iran, Malawi), Alert (bijv. Mauritanië en Libië), High Alert (bijv. Afghanistan en Soedan), Very High Alert (Somalië en Jemen).

In het rapport staat te lezen dat Marokko een constante verslechtering op de FSI kent wanneer we kijken naar de vijf-en tienjarige trends in de algemene economische en Human Flight/Brain Drain-indicatoren.

Het rapport sprak ook over de ”massademonstraties die uitbraken na de moord op Mohsin Fikri door de politie”. Het rapport noemde ook de arrestatie van de protestleider Nasser Zefzafi in 2017 die weer duizenden mensen op de straat bracht.

Het rapport zegt dat de betogers en de oppositie zeggen dat het gewone volk niks profiteert van de economische groei en dat enkel de bondgenoten van de regerende familie van lucratieve contracten genieten, terwijl de lokale bevolking buitenspel wordt gezet.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.