Marokko grootste lener bij Wereldbank in Noord-Afrika

Het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes, in haar editie van het Midden-Oosten, plaatste Marokko op de tweede plaats van de landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika met de meeste leningen afgesloten bij de verschillende instellingen van de Wereldbank.

De bron zei dat Marokko tot eind augustus ongeveer 19,3 miljard dollar had geleend, wat overeenkomt met 178 miljard Marokkaanse dirham. Enkel het Egypte van Al-Sisi leende meer dan het koninkrijk van Mohamed VI. Volgens Forbes kreeg de Egyptische staat 23.4 miljard dollar aan leningen.

Met 10.8 miljard dollar aan leningen is Tunesië de tweede grootste klant van de Wereldbank in Noord-Afrika, gevolgd door Algerije op de derde plek met 5.8 miljard dollar.

Naast de instellingen van de Wereldbank wendt Marokko zich tot het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling om leningen te verkrijgen, naast regionale financiële instellingen zoals het Arabisch Monetair Fonds.

Deze stijgende curve van externe leningen brengt veel risico’s met zich mee, waarvoor de Marokkaanse Rekenkamer heeft gewaarschuwd in een rapport dat deze week werd uitgebracht, meldt Hespress.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.