Marokko haalt opnieuw uit naar Amnesty

Marokko heeft opnieuw de aanval geopend op de internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty die aandacht besteedde aan het Marokkaanse politiegeweld tegen vijf Sahrawi activistes in de Westelijke Sahara.

In een artikel op het staatspersbureau Maghreb Arabe Presse beschuldigt Marokko Amnesty van ”deelname aan een campagne tegen Marokko, zijn territoriale integriteit en mensenrechtenprestaties”.

Marokko ontkent geweld te hebben gebruikt tegen de Sahrawi vrouwen en beweert dat Sultana Khaya gearresteerd werd omdat ze weigerde haar identiteitskaart te tonen bij een politiecontrole. ”Zij werd meegenomen naar het politiebureau en werd later vrijgelaten. Na ruim vijf uur, om negen uur ’s nachts, werd ze vanwege persoonlijke gezondheidsredenen opgenomen in het regionaal ziekenhuis”, aldus Marokko.

Marokko negeert hiermee de beelden van de repressie van racistische Marokkaanse troepen in de Westelijke Sahara en Arif. Het Marokkaans geweld in Arif krijgt echter amper aandacht sinds het neerslaan van de Riffijnse volksbeweging.

Deze week lekte een video uit die opgenomen werd in een politiebus in de Riffijnse stad Imzouren. Drie jonge Riffijnen smeken om hun vrijlating en roepen daarvoor ‘leve de koning’. De racistische Marokkaanse agenten zeggen in die video dat ze de drie gaan ‘opvoeden’ (martelen) omdat ‘de Riffijnen slim willen zijn‘ (bij de hand zijn) en omdat ze ‘geen mannen‘ zijn.

De Makhzen heeft geen enkel onderzoek gestart naar dit racisme. De zaak kreeg ook geen enkele aandacht bij de internationale mensenrechtenorganisatie omdat de Marokkaanse mensenrechtenorganisaties het geweld en racisme van de Marokkaanse repressietroepen in Arif negeren.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.