Marokko: Hongerstaking Riffijnen dient een ”verdachte agenda”

Na meer dan een week hongerstaking door de gedetineerden van de Riffijnse volksbeweging is het Marokkaanse gevangeniswezen met een verklaring naar buiten gekomen.

In de verklaring staat dat de hongerstaking van de Riffijnse gedetineerden niks te maken heeft met de omstandigheden van hun detentie, maar ”kwam op aandringen van partijen om dit dossier te exploiteren om verdachte agenda’s ten uitvoer te brengen”, aldus het het gevangeniswezen. Wie deze partijen/groepen zijn heeft het gevangeniswezen niet genoemd.

De verklaring ontkende ook dat de verplaatsing van de Riffijnse gevangenen die in Oukkacha zaten tegen de wet zou zijn, zoals verschillende advocaten van de Riffijnse activisten hadden bewezen. Het gevangeniswezen beweert zelfs dat de transfer kwam op verzoek van de Riffijnse gedetineerden zelf. De advocaat Mohamed Aghennaj ontkent dat vraagt het gevangeniswezen om een bewijs hiervan.

Volgens het gevangeniswezen werden de Riffijnen verplaatst naar gevangenissen in de buurt van hun woonplaats, maar vergeet dat het grote gedeelte van de Oukkacha-gedetineerden verplaatst zijn naar Tanger en Fes, naar gevangenissen waar je niet bij kunt zonder eigen vervoer, wat de families het nog moeilijker maakt om hun dierbaren te bezoeken.

De families van de Riffijnse gedetineerden die naar Tanger zijn verplaatst hebben hun dierbaren gisteren bezocht. De families hebben na het bezoek gewaarschuwd voor de kritieke toestand van verschillende activisten, Rabie Ablak en Mohamed El Asrihi werden het vaakst genoemd. Volgens de familie van El Asrihi mocht de familie van de activist Abdelali Houdoe hun dierbare niet bezoeken ondanks dat ze over alle nodige documenten beschikten. De Riffijn wordt waarschijnlijk gestraft voor de audioboodschap waarin hij afstand nam van de Marokkaanse nationaliteit en de verantwoordelijkheid van hun lijden draagt aan Mohamed VI.

Het Marokkaanse gevangeniswezen zegt echter dat de families en de advocaten van de Riffijnse politieke gevangenen overdrijven en dat de Riffijnse gedetineerden van alle rechten genieten zoals alle andere gevangenen.

Morgen vinden er twee demonstraties plaats in Europa om solidariteit te tonen met de Riffijnse politieke gevangenen. Een wordt georganiseerd in de Spaanse hoofdstad Madrid, de andere vindt plaats in Den Haag en start om 12:30 in Koekamp.

 

Lees ook:

Toestand Riffijnse gedetineerden is alarmerend

 

De verklaring van het gevangeniswezen:

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.