Marokko houdt Europese Marokkanen in de gaten en vraagt EU om gegevens

Abdelhak Elkhayyam, directeur van het “Centraal bureau voor Gerechtelijk Onderzoek” (Bureau central d’investigation judiciaire, afgekort BCIJ) heeft gezegd dat ”Marokko haar burgers in Europa onder de loep heeft genomen, in samenwerking met de veiligheidsdiensten van de Europese landen, omdat de jeugd beïnvloedt wordt door het extremisme”. Dit kwam in een interview met het Spaanse persbureau IFI, tijdens de herdenking van de aanslagen in Barcelona en Cambrils waarbij 16 doden en 150 gewonden vielen.

”We hebben een nieuwe strategie ontwikkeld om Marokkanen in het buitenland te volgen, en we hebben onze westerse tegenhangers al gevraagd om de gegevens die zij hebben te delen”, zei El Khayyam, die benadrukte hoe ”belangrijk het is om Marokko volwaardig lid te maken van de Europol-database om rechtstreeks toegang te krijgen tot informatie”, aldus Hespress.

Abdelhak Elkhayyam sprak ook over de samenwerking van de Marokkaanse en Spaanse geheime diensten. El Khayyam noemde deze samenwerking ”buitengewoon” en ”foutloos” en roept de andere Europese landen op te werken op hetzelfde niveau.

Het hoofd van het Centraal bureau voor Gerechtelijk Onderzoek herhaalde meermaals ”hoe belangrijk het is dat Marokko toegang krijgt tot de Europol-database”.Het Europees Parlement heeft vorige maand een resolutie aangenomen waarin de Europese Unie wordt aanbevolen een overeenkomst met Marokko te ondertekenen om informatie van persoonlijke aard uit te wisselen.

In een schriftelijke vraag aan de Europese Commissie riep de voormalige Franse minister van Justitie Rachida Dati de Europese Commissie op 20 juli op om onderhandelingen te starten met Rabat om de aangenomen resolutie te implementeren, omdat volgens Dati Marokko “een strategische en belangrijkste partner van de Europese Unie is”.

In 2010 kreeg Rachida Dati een koninklijk onderscheiding, het ging om de ”Orde van Sharifian Allawieten” klasse ”Grand Officier”.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.