Marokko: Imam ontslagen vanwege preek over Egyptische Morsi

Het regimegezinde Achkayen meldt dat het Marokkaanse ministerie van Islamitische Zaken een imam heeft ontslagen vanwege het onderwerp van de vrijdagpreek dat plaats vond op 21 juni jl.

De imam van de Salahdine El Ayyoubi moskee in de stad Kenitra besteedde in zijn preek aandacht aan de dood van de voormalige Egyptische president Mohamed Morsi.

Het ministerie van Islamitische Zaken, die de lonen van de imams uitbetaalt, zegt dat de preek politiek geladen was en om die reden haar werknemer heeft ontslagen.

De imam zegt nog niks te weten over het besluit van zijn werkgever maar zei wel dat hij al een brief kreeg waarin het ministerie hem vraagt om uitleg over de preek van vrijdag 21 juni jl. waarin hij sprak over de dood van Mohamed Morsi.

Een uitgebreide netwerk van geheime agenten en verklikkers houden de moskeeën in heel het land in de gaten. Imams die zich niet houden aan wat het regime hen opdraagt worden gerapporteerd waarna ze ontslagen worden. Vorig jaar werd een imam ontslagen nadat hij kritiek uitte op het Saoedische regime, een bondgenoot van het Marokkaanse regime.

Opvallend is dat het ministerie van Islamitische Zaken de imams ontslaat vanwege het mengen van politiek en religie, maar zelf wel de imams vraagt om Mohamed VI te promoten tijdens de vrijdagpreken.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.