Marokko kampt met acute waterschaarste

Een afname van de regenval sinds 2015 in combinatie met een stijging van de vraag naar water veroorzaakte een daling van het waterniveau in de dammen tot gemiddeld 45% in het hele land.

Droogte heeft met name de graanoogst van dit jaar aangetast, die met 49% is verminderd naar 3 miljoen ton, en heeft in sommige regio’s de waterreserves aanzienlijk verminderd.

De waterreserves daalden met 67% in Souss-Massa, 58% in Draa, 49% in Bouregreg, 47% in Oum Erbia, 37% in Tensift, 26% in Moulouya, 24% in Sebou en 22% in de regio Tanger, vertelde de minister van Logistiek en Wate Abdelkader Amara aan parlementsleden. ‘De hittegolf veroorzaakt een enorme verdamping van damwater, terwijl overmatige irrigatie het grondwater dreigt uit te putten’, voegde de minister aan toe.

Marokko heeft de irrigatie stopgezet in regio’s waar de waterreserves kritische niveaus hebben bereikt, zoals de belangrijke agrarische regio Souss.

Deskundigen verwachten dat het waterniveau in de dammen verder zal afnemen als gevolg van verdamping en grote vraag deze zomer als gevolg van de droogte, meldt het regimegezinde North Africa Post.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.