Marokko klaagt Franse media aan voor laster

Het Koninkrijk Marokko, dat ontkent klant te zijn van de software van het Israëlische bedrijf NSO Group, heeft een klacht ingediend tegen verschillende Franse media, waaronder Le Monde.

Na Forbidden Stories, Le Monde, Radio France, Mediapart en Amnesty International is het Franse dagblad L’Humanité het doelwit geworden van een klacht wegens smaad tegen het Allawitisch koninkrijk.

De aanklachten van het Marokkaanse regime kwamen nadat Le Monde en zestien andere redacteuren, gecoördineerd door Forbidden Stories en Amnesty International deze zomer het Pegasus-schandaal onthulden. Verschillende staten, waaronder Marokko, gebruiken spyware Pegasus van het Israëlische bedrijf NSO Group, om politieke tegenstanders, journalisten, advocaten en mensenrechtenactivisten te bespioneren.

Het koninkrijk van Mohamed 6 is een van de klanten van Pegasus die door het consortium van journalisten zijn geïdentificeerd, met veel doelwitten in Frankrijk, waaronder journalisten, activisten voor de onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara, maar ook Franse diplomaten en hooggeplaatste politici.

Rabat ontkent dit spionageprogramma te hebben gebruikt en heeft een “laster”-klacht ingediend tegen de belangrijkste partners van het “Pegasus-project” in Frankrijk, waaronder Le Monde, maar ook tegen Mediapart – wiens oprichter, Edwy Plenel, werd bespioneerd door Pegasus.
Journaliste Rosa Moussaoui, die het geklaagde artikel van L’Humanité schreef, staat zelf ook op de lijst van potentiële Pegasus-targets.

Sinds juli zijn er in Frankrijk verschillende klachten ingediend door slachtoffers van de spionage en NGO’s gericht, direct of indirect, tegen Marokko en het Israelische ebdrijf NSO Group.

De gerechtelijke stap van Marokko is zeer opmerkelijk. Vorige week kwam nog het nieuws naar buiten dat Franse forensische autoriteiten vastgesteld zouden hebben dat er sporen zijn gevonden in de telefoons van vijf Franse ministers.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.