Marokko krijgt 300 miljoen euro lening van de Europese Ontwikkelingsbank

Marokko en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) hebben vandaag drie overeenkomsten ondertekend om leningen aan drie openbare instellingen te garanderen. Het gaat om een totaal bedrag van 300 miljoen euro, wat overeenkomst met 3.2 miljard dirham.

In een gezamenlijke mededeling van het Marokkaanse ministerie van Financiën en EBRD staat dat de leningen bedoeld zijn voor de volgende instellingen: Nationaal Bureau van Luchthavens (beheerder en exploitant van de luchthavens in Marokko), Société Nationale des Autoroutes du Maroc (beheerder en exploitant van de autowegen in Marokko) en Nationaal Bureau voor Elektriciteit en Drinkwater.

De drie overeenkomsten werden ondertekend tijdens een videoconferentie van Marokkaanse minister van Economie, Financiën en Administratieve hervorming, Mohamed Benchaaboun, en Alain Belux, vice-president van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling.

Mohamed Benchaaboun riep de EBRD op om de steun uit te breiden naar andere openbare instellingen en bedrijven, naast het versterken van het werk van de bank ten behoeve van de particuliere sector, meldt het regimegezinde Hespress.

Gisteren werd bekend dat de Europese Investeringsbank (EIB) 100 miljoen euro vrijmaakte voor ‘de strijd tegen corona’ in Marokko. Volgens het Marokkaanse officiële persbureau MAP is dit bedrag de eerste betaling van een totaal financieringspakket van 200 miljoen euro.

Sinds 2007 heeft de EIB, een financiële instelling van de Europese Unie, Marokko meer dan 5 miljard euro aan financiering toegekend, melden de media waaronder het staatspersbureau van China Xinhuanet.

Lees ook:

Staatsschuld Marokko stijgt naar 1.055 miljard dirham

Marokkaanse import en export dalen met 17%

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.