Marokko krijgt $ 350 miljoen lening van een Afrikaanse bank

De ‘African Export-Import Bank’ (Afreximbank) tekende een leningsovereenkomst van 350 miljoen dollar om financiering te verstrekken aan het fosfaatbedrijf OCP, dat eigendom is van de Marokkaanse staat.

Volgens de officiële verklaring is de lening, met een looptijd van zeven jaar, bedoeld om de uitbreidingsprojecten van OCP (Office Chérifien des Phosphates) in Afrika te financieren.

Afreximbank sprak zijn tevredenheid uit over de deal met OCP die volgens de bank een “belangrijke speler in de kunstmestindustrie en met een sterke aanwezigheid in heel Afrika”, meldt MWN.

Velen zetten er vraagtekens bij aan de leningen die OCP afsluit ondanks de enorme winsten die het staatsbedrijf maakt. In 2019 werd bekend dat OCP 61 miljard dirham (+/- 5.8 miljard dollar) schulden had. OCP wordt ook ook bekritiseerd vanwege het uitblijven van transparantie. OCP wordt ook beschuldigd van de marginalisering van de streken waar het bedrijf haar grondstoffen exploiteert en wordt opgeroepen om meer te investeren in deze regio’s.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.