Marokko krijgt €200 miljoen lening en €4 miljoen donatie van Frankrijk

Marokko en het Franse ontwikkelingsagentschap (AFD) hebben vandaag twee financieringsovereenkomsten ondertekend voor een totaalbedrag van 200 miljoen euro.

De leningen van ruim twee miljard dirham werden ondertekend op het hoofdkantoor van het ministerie van Financiën, door Fouzi Lekjaa, verantwoordelijk voor de begroting, en Mihoud Mezouaghi, directeur van AFD. In aanwezigheid van Hélène Le Gal, ambassadeur van Frankrijk in Marokko en Khalid Aït Taleb, minister van Volksgezondheid.

Volgens de officiële berichtgeving zal 150 miljoen euro ”gebruikt worden ter ondersteuning van de veralgemening van de verplichte ziektekostenverzekering (AMO)”, die aangekondigd werd door de Allawiet Mohamed 6.

Frankrijk schenkt ook 4 miljoen euro aan het Allawitisch koninkrijk. ‘De donatie zal het mogelijk maken om erkende Franse expertise te mobiliseren ter ondersteuning van de implementatie van het plan van Mohamed 6, via Expertise France (instelling van de Franse staat),’ aldus staat gecontroleerde media.

De tweede lening, die 50 miljoen euro bedraagt, heeft tot doel ”de ongelijkheden tussen vrouwen en mannen te verminderen door de institutionalisering en operationalisering van gendergevoelige budgettering (BSG) in het kader van de voorbereiding en uitvoering van de staatsbegroting”, aldus de officiele berichtgeving van Rabat en Parijs.

Het Franse ontwikkelingsagentschap, Agence Française de Développement (AFD), is een openbare financiële instelling die het door de Franse regering vastgestelde beleid uitvoert. Het is niet de eerste lening en donatie die AFD dit jaar verleent aan het Allawitisch koninkrijk.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.