Marokko leent om rente te kunnen betalen

Het regimegezinde Hespress meldt vandaag dat Rabat de binnenlandse schuld verhoogt om het begrotingstekort aan te vullen en rente te betalen.


Volgens officiële cijfers van het regime bedroeg de huidige binnenlandse schuld eind augustus ongeveer 640,5 miljard dirham, nadat deze in de eerste acht maanden van 2021 met meer dan 35 miljard dirham was gestegen.

Volgens het rapport heeft het regime in de periode tussen januari en augustus van dit jaar staatsobligaties ter waarde van 92,6 miljard dirham uitgegeven, terwijl het in dezelfde periode ongeveer 57,3 miljard dirham heeft betaald.

In het maandelijkse rapport van de schatkist werd gedurende de maand augustus een stijging van 3,8 procent van de staatsschuldendienst geregistreerd. Waarbij de totale waarde van de rente eind vorige maand ongeveer 23,7 miljard dirham bedroeg, vergeleken met 22,8 miljard dirhams eind augustus 2020.

De rente van de binnenlandse schuld kostte Marokko in augustus 2021 ongeveer 20,7 miljard dirham, vergeleken met ongeveer 20,5 miljard dirham in augustus vorig jaar.

Het rapport noteerde ook een enorme stijging in de rente van de buitenlandse schuld. De kosten gingen met 27.3 procent omhoog van 2.3 miljard dirham in augustus vorig jaar naar drie miljard dirham in augustus dit jaar.

Het regimegezinde Hespress zegt dat Rabat haar toevlucht zocht tot het verhogen van de binnenlandse schuld om enerzijds het financiële tekort aan te vullen en de rente van eerdere leningen te kunnen betalen.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.