Marokko leent ruim 2 miljard om Franse wapens te kopen

Het Marokkaanse regime heeft eind vorige maand een lening afgesloten met de Franse bank BNP Paribas. Het gaat om een lening van 192.100.680,00 euro, ruim 2 miljard dirham, meldt het regimegezinde Hespress.

De lening is bedoeld om een eerder contract met het bedrijf MBDA France te financieren. Rabat krijgt met de overeenkomst een anti-air multi-target korte en middellange afstand raketsysteem. De raketten kunnen gebruikt worden door zowel gevechtsvliegtuigen, grondeenheden als schepen.

Het regime heeft begin vorige maand de wet aangepast om meer te kunnen lenen. Gelijk na de aanpassing van de wet heeft Marokko 3 miljard dollar (ruim 30 miljard dirham) geleend van IMF. Rabat kan ook op gulle donaties van de Europese Unie rekenen. De EU maakte bekend het regime te helpen met 450 miljoen euro.

Op sociale media is woedend gereageerd op dit bericht. Burgers zeggen dat het regime prioriteit moet geven aan de armen die protesteren voor voedsel in plaats van leningen af te sluiten om de Franse bedrijven en economie te helpen.

Lees ook:  VS geeft goedkeuring voor verkoop 10 raketten aan Marokko

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.