Marokko normaliseert banden met Israël in ruil voor Amerikaanse steun inzake W. Sahara

Israël en Marokko kwamen donderdag overeen om de betrekkingen te normaliseren in een deal die tot stand is gekomen met de hulp van de Verenigde Staten, waardoor ‘Marokko het vierde Arabische staat is dat de vijandelijkheden met Israël in de afgelopen vier maanden opzij heeft gezet’, meldt Reuters.

De Amerikaanse president Donald Trump bezegelde de overeenkomst vandaag in een telefoongesprek met de koning Mohammed VI, zei een hoge Amerikaanse functionaris tegen Reuters.

In ruil voor de normalisatie van de banden met Israël stemde de Amerikaanse president Donald Trump ermee in om de Marokkaanse annexatie van de Westelijke Sahara te erkennen.
Volgens de overeenkomst zal Marokko volledige diplomatieke betrekkingen aangaan en de officiële contacten met Israël hervatten, vluchten toestaan ​​en ook rechtstreekse vluchten van en naar Israël voor alle Israëli’s.

“Ze gaan hun verbindingskantoren in Rabat en Tel Aviv onmiddellijk heropenen met de bedoeling ambassades te openen. En ze gaan de economische samenwerking tussen Israëlische en Marokkaanse bedrijven bevorderen, ”vertelde senior adviseur Jared Kushner van het Witte Huis aan Reuters.

‘Vandaag heeft de administratie weer een historische mijlpaal bereikt. President Trump heeft bemiddeld bij een vredesovereenkomst tussen Marokko en Israël – de vierde overeenkomst tussen Israël en een Arabische staat in vier maanden.
Door deze historische stap bouwt Marokko aan zijn langdurige band met de Marokkaanse joodse gemeenschap die in Marokko en de rest van de wereld woont, ook in Israël. Dit is een belangrijke stap voorwaarts voor de bevolking van Israël en Marokko.
“Het vergroot de veiligheid van Israël verder en creëert tegelijkertijd kansen voor Marokko en Israël om hun economische banden te verdiepen en het leven van hun volk te verbeteren’, staat er te lezen op Reuters.

De deal om Israël te erkenning in ruil voor de Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse annexatie van de Westelijke Sahara is enkele maanden terug uitgelekt naar de media. Marokko ontkende toen het bestaan van deze deal en benadrukte dat Rabat de Palestijnse zaak steunt. Mohamed VI die de deal met Israël en de VS sloot is de voorzitter van de Al-Quds Committee en draagt de titel ‘leider der gelovigen’.

Lees het artikel in Engels op Reuters

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.