Marokko ongerust over Amerikaans standpunt betreft de Westelijke Sahara

De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita zal op 6 mei deelnemen aan een conferentie georganiseerd door de American Israël Public Affairs Committee (AIPAC). Het is een stap die wordt geïnterpreteerd als een poging om de steun te winnen van de pro-Israëlische lobby in Amerika nadat de regering-Biden een dubbelzinnig standpunt over de Westelijke Sahara heeft ingenomen.

Het regimegezinde nieuwssite Le360 ​​meldde dat AIPAC de eerste formele deelname van Marokko aan de activiteiten van de invloedrijke pro-Israëlische lobbygroep heeft bevestigd. Bourita zal volgende week online worden geïnterviewd als onderdeel van het Mid Atlantic Spring Program.

Marokko probeert relaties met Israël en zijn lobby in Amerika te versterken nadat het in december vorig jaar had ingestemd om de betrekkingen met de Israëlische staat te normaliseren. De stap was onderdeel van een overeenkomst waarbij de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump de Marokkaanse soevereiniteit over de Westelijke Sahara erkende in ruil voor het hervatten van de betrekkingen met Israël.

De regering van de opvolger van Trump, Joe Biden, heeft niet dezelfde visie voor de Westelijke Sahara. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN-Veiligheidsraad riep vorige week op tot hervatting van de onderhandelingen tussen Marokko en het Polisario-front, terwijl hij er bij de secretaris-generaal van de VN op aandrong de benoeming van een gezant voor de Westelijke Sahara te bespoedigen. De ambassadeur verwees niet naar de soevereiniteit van Marokko over het grondgebied.

Daarom maakt Marokko zich ongerust over de huidige positie van de VS. De pro-Israëlische lobby in Amerika maakt zich ondertussen zorgen over Biden’s kennelijke onwil om een ​​duidelijk standpunt over de kwestie te uiten. Het regimegezinde Hespress citeerde een Amerikaanse website die gespecialiseerd is in beleidsanalyse, Jewish Insider, die zei dat het bestaan ​​van volledige diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Israël afhangt van de intentie van het Witte Huis om zijn standpunt over een herziening van Trumps beslissing over de Westelijke Sahara bekend te maken.

Jewish Insider zei ook dat in het geval dat Biden het besluit van Trump intrekt, Marokko de diplomatieke betrekkingen met Israël mogelijk opnieuw zal stopzetten of deze banden niet zal versterken. Het wees erop dat de kwestie nog steeds aanleiding geeft tot verdeeldheid in de Amerikaanse Senaat.

Het regime van Mohamed 6 rechtvaardigde de deal met Israël tegenover het volk door te beweren dat het een historische overwinning was omdat de VS de annexatie van de Westelijke Sahara erkent.
Rabat maakt zich nu echter grote zorgen over de ambiguïteit van het standpunt van Washington, aangezien het Biden-team het besluit van de ex-president niet formeel heeft ingetrokken, ondanks de actie van de ambassadeur in de Veiligheidsraad vorige week.

Er is geen officieel commentaar van Marokko op het standpunt van de VS, hoewel spreekbuizen van het regime hun ongenoegen hebben geuit over het nieuwe beleid van Washington voor de Westelijke Sahara.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.