Marokko ontkent geautomatiseerde uitwisseling bankgegevens in 2021

De spreekbuis van het regime Hespress meldt vandaag dat Marokko dit jaar geen informatie zal vrijgeven over bankrekeningen van de diaspora aan de Europese belastingdiensten.

Volgens de Marokkaanse belastingdienst heeft de overeenkomst die Marokko in 2019 ondertekende geen verplichtingen om automatisch informatie uit te wisselen met andere landen. ”De overeenkomst voorziet niet in de automatische uitwisseling van informatie. Er is voor Marokko ook geen verplichting om automatisch informatie uit te wisselen voor belastingdoeleinden voor het jaar 2021.’

Volgens de Marokkaanse belastingdienst heeft de overeenkomst ‘voornamelijk betrekking op bedrijven die illegaal winst overmaken naar locaties waar ze niet aan belasting zijn onderworpen’.

Het bericht komt na de grote verontwaardiging van de diaspora in de afgelopen dagen en is vooral bedoeld om de ‘Marokkanen’ in het buitenland gerust te stellen.

Wij hebben vernomen dat veel personen van plan zijn om zo snel mogelijk hun eigendommen in Marokko te verkopen en hun bankrekeningen te legen. Dit kan een harde klap zijn voor de Marokkaanse economie en kan ook het persbericht van de Marokkaanse belastingdienst verklaren. Vooral een massale verkoop van de huizen door de diaspora kan de reeds lijdende woningmarkt doen instorten.

Of de diaspora de berichtgeving van Rabat nog geloven is nog maar de vraag, vooral omdat de belastingdienst het in haar bericht enkel over dit jaar heeft.

Lees ook: Europese Marokkanen kunnen geen geheime bankrekeningen meer hebben in Marokko

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.