Marokko past wet aan om meer te lenen en de dirham te redden

Rabat heeft deze week de wet aangepast waarmee het limiet op buitenlandse leningen (31 miljard dirham) is afgeschrapt. Het regime wil haar reserve van harde valuta aanvullen met leningen om onder meer de wisselkoers van de dirham te stabiliseren.

Door het coronavirus zijn de inkomsten van harde valuta ingestort. Het toerisme, export van onder meer auto-onderdelen en de geldtransfers van de diaspora zijn ingestort. Het regime is hierdoor genoodzaakt om te lenen om aan broodnodige harde valuta te komen.

Marokko heeft in eerste stap gebruik gemaakt van ongeveer 3 miljard dollar (+/- 30 miljard dirham). Deze lening van IMF en de daarbij behorende rente moet Marokko binnen vijf jaar terugbetalen.

Mohamed Benchaaboun, minister van Economie, Financiën en Bestuurshervorming, zei dat de soevereiniteit van het land op het spel staat als de financiële gevolgen van het coronavirus niet goed worden beheerd.

De minister zei afgelopen dinsdag in het parlement: ‘waar het vandaag om gaat is hoeveel harde valuta wij hebben om de crisis aan te gaan. De inkomstenbronnen van Marokko betreft harde valuta zijn gebaseerd op toerisme, buitenlandse investeringen, geldtransfers van de diaspora en export, en deze sectoren liggen allemaal stil’.

De Europese Unie heeft vorige maand bekend gemaakt het Marokkaanse regime te helpen met 450 miljoen euro.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.