Marokko reageert op gebeurtenissen Jeruzalem zonder Israël te noemen

In Marokko is de nationale publieke opinie woedend over het zwijgen van het regime van Mohamed 6 over de gebeurtenissen in Jeruzalem. Vandaag is het ministerie van Buitenlandse Zaken toch met een reactie gekomen. Het communiqué van het ministerie van Nasser Bourita is erg kort, zwak en onduidelijk over wie de agressor en wie het slachtoffer is omdat noch Israël noch Palestina worden genoemd.

Velen zien een direct verband met de pogingen van Mohamed 6 om de Israëlische lobby in de VS aan zijn kant te krijgen om de Amerikaanse standpunt betreft de Westelijke Sahara te behouden.

Afgelopen donderdag verscheen Nasser Bourita in een gesprek met de president van AIPAC. De minister van Buitenlandse Zaken zei dat de Arabische staat Marokko bereid is tot het uiterst te gaan in haar relatie met de Israëlische staat, dat de Allawieten altijd het bestaan van Israël verdedigden en dat ze bereid zijn te helpen in vredeonderhandelingen tussen de joodse staat en andere Arabische landen.

Het Franstalige communiqué van het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken:

‘Het koninkrijk Marokko heeft met grote bezorgdheid de gewelddadige incidenten in Jeruzalem en in de Al Aqsa-moskee gevolgd.
Marokko, wiens Soeverein Zijne Majesteit Koning Mohammed VI, moge God hem bijstaan, voorzitter is van het Al Quds-comité, beschouwt deze schendingen als een ontoelaatbare daad die waarschijnlijk tot spanningen zal leiden.

Het Koninkrijk is van mening dat eenzijdige maatregelen nauwelijks de oplossing zijn, en pleit voor prioriteitstelling van dialoog en respect voor rechten.

Marokko bevestigt opnieuw de noodzaak om de speciale status van de stad Jeruzalem en het islamitische karakter van de stad te behouden, evenals de bescherming van de heiligheid van de gezegende Al Aqsa-moskee.’

Opvallend is dat het communiqué van het ministerie in het Arabisch (bedoeld voor het eigen volk) niet identiek is aan het communiqué in het Frans (bedoeld voor het Westen). In het Arabischtalige communiqué spreekt het ministerie over ‘aanhoudende gewelddadige gebeurtenissen in Jeruzalem en de Al-Aqsa-moskee, de bestorming van zijn binnenplaatsen en de intimidatie van de vreedzame aanbidders tijdens de heilige maand Ramadan.’

Het Franse communiqué spreekt over gewelddadige incidenten terwijl de Arabische versie spreekt over gewelddadige gebeurtenissen.

Het Arabischtalige communiqué:

‘Het koninkrijk Marokko heeft met grote bezorgdheid de aanhoudende gewelddadige gebeurtenissen in Jeruzalem en de Al-Aqsa-moskee, de bestorming van zijn binnenplaatsen en de intimidatie van de vreedzame aanbidders tijdens de heilige maand Ramadan. Marokko, wiens Soeverein Zijne Majesteit Koning Mohammed VI, moge God hem bijstaan, voorzitter is van het Al Quds-comité, beschouwt deze schendingen als een ontoelaatbare daad die tot meer spanningen kan leiden.

Het is ook van mening dat eenzijdige maatregelen niet de oplossing zijn en pleit voor prioriteitstelling vam dialoog en respect voor rechten, en benadrukt de noodzaak van het behoud van de speciale status van de stad Jeruzalem en de bescherming van het islamitische karakter van de stad en de heiligheid van de gezegende Al-Aqsa-moskee.’

Lees ook: Bourita tegen AIPAC: Marokko gaat tot het uiterst in de relatie met Israël en Iran is de vijand (video)

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.