Marokko rekent op ‘donaties’ Golfstaten voor 2019

De gulle donaties die de Golfstaten Rabat schenken sinds het begin van de Democratische Lente in Noord-Afrika en het Midden-Oosten gaat onverminderd door. In het begrotingsplan van Marokko, geregeerd door een van de rijkste monarchen in de wereld, staat dat Rabat 2 miljard dirham (+/- 200 miljoen euro) aan ‘donaties’ van de Golfstaten verwacht in 2019.

Volgens officiële gegevens ontving Rabat tot eind augustus 2018 4.4 miljard dollar aan ‘donaties’ uit de Golfstaten. Koeweit en Qatar doneerden 1.25 miljard dollar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten doneerden 1.032 miljard dollar, Saoedi-Arabië 868 miljoen dollar. De donaties stegen tussen 2015 en 2017 met ruim 40% per jaar, aldus de regeringsgezinde Hespress.

Na de uitbraak van de demonstraties in Marokko in 2011, besloten de Golfstaten het regime in Rabat bij te staan met geld om de woede van het volk te verminderen. De Golfstaten vrezen dat Marokko het eerste koninkrijk zal zijn waar het regime omver wordt geworpen door het volk.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.