Marokko roept ambassadeur terug uit Duitsland voor overleg

Het Marokkaanse regime heeft vandaag de ambassadeur van Mohamed 6 in Duitsland teruggeroepen voor overleg.

Volgens een communiqué van het ministerie van Buitenlandse Zaken is het genomen besluit een gevolg van de toenemende Duitse vijandigheid tegen het Allawitische koninkrijk.

Het Marokkaanse regime zegt dat ‘Duitsland een vijandige standpunt innam’ nadat Donald Trump de annexatie van de Westelijke Sahara door de Allawieten erkende. Rabat had graag gezien dat Duitsland en andere landen het voorbeeld van Trump zouden volgen en de annexatie ook erkennen.

Rabat is ook boos op Duitsland vanwege ‘het openbaren van gevoelige informatie die het verkreeg van de Marokkaanse inlichtingendiensten in de zaak van een Marokkaan die in Duitsland woont’. Marokko beschuldigt Mohamed Hajib van terrorisme en vraagt om zijn uitlevering. De echte reden waarom het regime Hajib wil is echter zijn kritiek op Mohamed 6 en zijn video’s die gevolgd worden door duizenden Marokkanen.

De derde reden die het regime van Mohamed 6 noemt is ‘de voortdurende en meedogenloze bestrijding van de regionale rol van Marokko door Duitsland’. Het regime is vooral boos omdat het niet uitgenodigd werd naar enkele bijeenkomsten in Berlijn over het Libische dossier.

Het koninkrijk van de Allawiet Mohamed 6 kent een drastische verslechtering van de relatie met alle buurlanden. Naast de traditionele aartsvijand Algerije zijn de relaties met Spanje en Mauritanië ook verslechterd omdat de laatste twee de annexatie van de Westelijke Sahara door Rabat niet willen erkennen. Mohamed VI had gehoopt dat de deal die hij met Israël sloot meer landen zou toe bewegen om de annexatie van de Westelijke Sahara te erkennen.

De deal lijkt echter alleen maar meer isolement te brengen voor het Allawitische regime. Na het vertrek van Donald Trump is het Amerikaanse standpunt betreft de Westelijke Sahara nog onduidelijk, wat grote zorgen baart voor Mohamed 6 en zijn regime. Dit dwingt Rabat meer in de armen van Israël en haar lobby in de hoop de Amerikaanse erkenning van de annexatie van de Westelijke Sahara door de Allawieten te behouden.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.