Marokko roept inwoners Ait Bouayach op terug te keren naar hun huizen

De vertegenwoordiger van het Marokkaanse regime in Ait Bouayach, de Pasha, versterkt met repressietroepen, is vannacht langs tenten gereden om de inwoners op te roepen terug te keren naar hun huizen. Dit is de eerste keer dat het regime ‘communiceert’ met de inwoners van het gebied.

Volgens Marokkaanse media heeft de Pasha ‘de inwoners gerust gesteld dat de situatie momenteel geen reden tot bezorgdheid is”. ”Hij verzekerde de inwoners ook dat de staat klaar is voor alle mogelijkheden en klaar is om in te grijpen wanneer dat nodig is”, aldus de spreekbuizen van het regime.

Lokale media en ooggetuigen melden echter dat het regime de Riffijnen vraagt de tenten te verlaten en terug te keren naar hun huizen.

Hetzelfde deed het regime ook na de aardbeving van januari 2016. Repressietroepen dwongen inwoners hun tenten op te ruimen en terug te keren naar hun huizen. Op de nationale televisie werd gesproken over hulp dat gestuurd is naar Al Hoceima, in de vorm van lijkzakken.

Het gebied werd om 02:54 lokale tijd getroffen door een krachtige aardbeving die serieuze schade veroorzaakte aan enkele gebouwen. Burgers verlieten hun huizen uit angst voor het instortingsgevaar. Omdat er niks werd gecommuniceerd en de media de beving grotendeels negeerden, was het aan de burgers zelf om het gevaar in te schatten en eigen maatregelen te nemen. Veel families hebben daarom besloten tenten op te slaan, met name voor de vrouwen en kinderen.

Op sociale media reageren de inwoners van het gebied woedend op de pogingen van de Makhzen om mensen te dwingen hun huizen in te gaan. Zij vragen zich af waarom de Makhzen nu direct ingrijpt tegen burgers die tenten opslaan op eigen grond, terwijl dezelfde Makhzen in de zomer weigerde in te grijpen tegen groepen jongeren die naar het gebied werden gehaald, die in tenten sliepen op stranden en in parken en voor overlast en milieuvervuiling zorgden.

Ait Bouayach

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.