Marokko roept Nederlandse ambassadrice weer op het matje

Het lijkt erop dat het optreden van mevrouw Bonis bij de Balie op 5 juni niet veel indruk heeft gemaakt op Rabat. Desirée Bonis moest zich gisteren voor de tweede keer in anderhalve maand weer melden bij de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken. Aanleiding voor de diplomatieke rel is de schriftelijke reactie van minister Blok op het verzoek van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken om een schriftelijke appreciatie te geven van de rechtsgang in Marokko, na de vonnissen tegen de Riffijnse activisten.

Volgens de pro-regering nieuwssite Hespress sprak Rabat ”haar ferme en krachtige afwijzing uit over het rapport van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken over de gevolgen van de Riffijnse volksbeweging in Marokko”. Volgens dezelfde bron zou Desirée Bonis ook te horen hebben gekregen dat ”de handeling van Stef Blok een directe inmenging is in de interne aangelegenheden van Marokko, die duidelijk voortkomt uit gebrek aan respect voor de Marokkaanse gerechtigheid en in schril contrast staat met de basisregels van respect voor de rechterlijke beslissingen van een andere staat”.

Nasser Bourita vertelde de Nederlandse ambassadrice ook dat hij het rapport van Stef Blok afwijst omdat ”de inhoud vals en gebaseerd is op onjuiste schattingen”.

Rabat besloot een bilaterale vergadering te schorsen, die de twee ministers eind deze maand bijeen zou brengen in het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.