Marokko scoort weer slecht op ‘Freedom in the world 2021’, mede dankzij de repressie in Arif

In de nieuwste rapport van de Amerikaanse NGO ‘Freedom House’ scoorde Marokko slechts 37 van de mogelijke 100 punten. Hiermee staat het koninkrijk van Mohamed 6 nog maar net in de categorie ‘gedeeltelijk vrij’.

Freedom House noemde de Riffijnse volksbeweging meerdere malen, onder meer als bewijs van de repressie van het Marokkaanse regime. De NGO zegt daarover het volgende: ‘…Meer recente sociale bewegingen zoals de hervormingsgezinde beweging van 20 februari, die voortkwam uit de protesten van de Arabische Lente in 2011, en de Riffijnse volksbeweging, een campagne tegen ongelijkheid die in 2016 begon in de grotendeels Amazigh Rif regio in Marokko, genieten aanzienlijke steun van de bevolking, maar hebben ook te maken gehad met de repressie van de regering.’

En: ‘De regering onderdrukte de protesten in de Rif-regio die uitbraken na de dood van visverkoper Mohcine Fikri in 2016. De daaropvolgende Riffijnse volksbeweging tegen corruptie en economische deprivatie kreeg steun van activisten in heel Marokko, maar die protesten werden in 2017 onderdrukt. Nasser Zefzafi en andere protestleiders werden dat jaar gearresteerd en kregen in 2018 tot 20 jaar gevangenisstraffen’.

De NGO zei ook dat de Riffijnse gedetineerden gemarteld werden: ‘De veroordelingen van demonstranten van de Riffijnse volksbeweging waren naar verluidt gebaseerd op bekentenissen die waren verkregen door middel van marteling, die de beklaagden tijdens het proces allemaal introkken. Naast andere tekortkomingen in het proces, werd de beklaagden na hun arrestatie de directe toegang tot advocaten ontzegd, en werden verdedigingsadvocaten geconfronteerd met obstakels bij het verkrijgen van toegang tot en het presenteren van bewijsmateriaal.’

Freedom House zegt ook dat de demonstraties in Arif het gevolg zijn van de marginalisering van de Imazighen. In het rapport staat:
‘Minstens 40 procent van de bevolking is Amazigh en de meerderheid van de Marokkanen heeft Amazigh roots. Amazigh-elites hebben toegang tot de monarchie en hebben ook hun belangen vertegenwoordigd in het parlement, maar het grootste deel van de bevolking is sociaal en economisch gemarginaliseerd. De recente onrust in Al Hoceïma, de omliggende Rif-regio en andere steden in Marokko was grotendeels het gevolg van ongelijkheden die veel Amazigh-inwoners ondervonden en hun onvermogen om hun verhaal via het politieke systeem te doen’.

De NGO zegt ook dat de Amazigh taal en cultuur nog steeds ondermijnd worden ondanks de officiële status sinds 2011. Daarover zegt de organisatie het volgende: ‘Grondwettelijke hervormingen in 2011 verleenden officiële status aan Tamazight, die samen met de Amazigh-cultuur op scholen zijn gepromoot. Desalniettemin hebben Amazigh en andere gemeenschappen die zich niet identificeren met de dominante Arabische cultuur, de neiging om educatieve en economische nadelen te ondervinden. Maatschappelijke organisaties die de rechten van Imazighen promoten, hebben te maken met overheidsinmenging.’

Freedom House berichtte ook over de arrestatie van journalisten, de absolute macht die Mohamed 6 bezit, de wijdverspreide corruptie in staatsinstellingen en de economie en een rechtssysteem dat niet afhankelijk is.

Lees ook: 

Ambassadeur spreekt over ‘leidende rol van Marokko in de strijd tegen racisme’

Marokko kandidaat voor de Mensenrechtenraad 2023-2025

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.