Marokko verbiedt bijeenkomst over Palestina en arresteert studenten

De Ibn Tofail universiteit in Kenitra verbood deze week een bijeenkomst over Palestina.

Het driedaags evenement zou georganiseerd worden door de ‘Nationale Bond van Marokkaanse Studenten’ onder het motto: ”Voor het vaderland, voor Palestina en met zijn allen tegen de normalisering (van de banden met Israël)”.

Een van de redenen die de universiteit gaf voor het verbod is ‘de pandemiesituatie in Marokko’. Opvallend want eind vorige maand werd een Israëlisch-Marokkaans feest in Casablanca georganiseerd. Daarnaast mogen de Ayyacha wel de normalisering van de banden met Israël vieren. Internationale mensenrechtenorganisaties hebben vaker gezegd dat de Makhzen de coronapandemie gebruikt om critici het zwijgen op te leggen.

Naast het verbod besloot de universiteit ook om alle faciliteiten van van de universiteit te sluiten gedurende 12,13 en 14 april. De dagen waarop het evenement voor Palestina georganiseerd had moeten worden.

Op die dagen werden repressietroepen verspreid in de omgeving van de universiteit. Studenten die alsnog naar de universiteit gingen werden gearresteerd. Minstens 24 studenten werden opgepakt, verhoord en uiteindelijk vrijgelaten. Studenten en activisten melden dat er ook gewonden zijn gevallen. De website van Al Adl wa Al Ihsane bevestigt dat.

Lees ook: Marokko breekt solidariteitsprotesten met Palestina op (video)

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.